Határozatlan idejű vadászati tilalmat rendeltek el a horvát-magyar határ két kilométeres szakaszán a migrációs helyzet miatt. Több tízmilliós káruk lehet a vadásztársaságoknak, emellett veszélyezteti a vadállományt és védtelen maradhat a vetés is.


Vadászati tilalmat rendeltek el a horvát-magyar határ két kilométeres szakaszán. A korlátozást elővigyázatosságból vezették be, hiszen az elmúlt hetekben a Horvátország felől érkező illegális bevándorlók egy része az erdőkön keresztül próbál bejutni az országba, ez pedig, különösen a vadászati idény kezdetén, nagyon veszélyes.

Több tízmilliós káruk lehet a vadásztársaságoknak

Az egyik szomszédos vadászterületen nemrégiben egy kolléga leadott egy lövést a vad irányába, mire oldalirányból, a nádasból, föltartott kézzel jött ki öt migráns – mesélte az M1 „Magyar Gazda” című Horváth István vadászmester, aki attól tart, a határozatlan időre szóló vadászati tilalom több tízmillió forintos kárt okozhat az érintett határszakasz 11 vadásztársaságának, főleg, ha fennmarad a téli időszakra is, amikor a vadászat a csúcson van.

Védtelen maradhat a vetés

A gazdáknál még ennél is nagyobb lehet a baj. Ha ugyanis a tilalom sokáig elhúzódik, a tavaszi vetéseket már nem lehet megvédeni. A vadásztársaságok tagjai is legtöbbször helyben élő, egyszerű emberek, akik nem rendelkeznek olyan anyagi tartalékkal, amit a kieső vadhús értéke pótolhatna, nem beszélve a megtérítendő vadkárigényekről – magyarázza a szakember.

Gyéríteni kell

Márpedig a vadállomány szabályozásának egyetlen módja a vadászat, máskülönben a szarvas, őz, vaddisznó túlszaporodik és kárt okoz az erdőállományban és a mezőgazdasági kultúrákban. Ha például a vaddisznót nem vadásznák, három év alatt több száz százalékkal nőhetne a populáció, ami azt jelenti, hogy kultúrnövényekben akkora kárt okozna a vadállomány, ami már veszélyeztetné az emberiség jövőjét, és nemcsak nálunk, Európában, hanem az egész világon – hangoztatja a vadászmester.

És szűrni is

De nemcsak a lehetséges károkozás miatt kell gyéríteni a vadállományt. Néhány éve a rókáknál figyelték meg, hogy a túlszaporulat betegséghez vezetett: megjelent a rühesség, amely nagyon sok róka pusztulását okozta. Ugyanezt tapasztalni a vaddisznóállománynál is, abban pestis pusztíthat, ahogyan ez Erdélyben meg a Felvidéken meg is történt. Ezért is lenne szükség az állatok folyamatos orvosi vizsgálatára, ám ahol tiltott a vadászat, most ez is kimaradhat – érzékelteti a baj nagyságát Horváth István.

Letenye figyel

A vadászok nem örülnek a kormányrendeletnek, de tudomásul veszik – mondja a letenyei polgármester is. Az önkormányzatnak semmilyen eszköz nem áll rendelkezésre, hogy bármi módon beavatkozzon, és nem is áll szándékában, elsődleges feladata, hogy együttműködjön a hatóságokkal, illetve a lakosságot, illetve hogy az érintett vadásztársaságokat, vadászokat megfelelően tájékoztassa – teszi hozzá Farkas Szilárd.

Hamarosan vége?

A letenyeiek bíznak benne, hogy hamarosan feloldják a vadászati tilalmat, és erre meg is van minden okuk, hiszen a régi határátkelőhelyen épülő tranzitállomáson rendezett körülmények között fogadhatják a Horvátországból érkező illegális bevándorlókat, onnan pedig továbbszállítják őket a hegyeshalmi határátkelőhöz.

MTI-fotó: Kovács Attila

Forrás: M1/Magyar Gazda