A III. Erdésznap a Csácsbozsoki Arborétumban


Az Erdők Hete keretében, családbarát összejövetel az erdők ölelésében.
Új helyszínen a Csácsbozsoki Arborétumban - Zala Megye ékszerdobozában – tartotta a III. Erdésznapot az Országos Erdészeti Egyesület Nagykanizsai és Zalaegerszegi Helyi Csoportja.
Az arborétum igazi otthont adott a programoknak. Valamennyi bemutatóhoz és műsorhoz a díszletet az erdő évszázados fái adták. A lehulló makkok kopogó zenéje néha a sátrak tetején robbanásszerű zajként ijesztgette a látogatókat. A fák tetejéről méhek zümmögése hallatszott, ugyanis a most virágzó a borostyánt keresték fel.
Vissi Géza a Zalaegerszegi Helyi Csoportja titkára bevezetőjében idézte a „szép Zalában születtem” című népdalt s hozzátette, hogy a nép szíve az erdőben gyökeredzik. 

b_150_150_16777215_00_images_stories_ZALAERDO_horvathivan2015.JPG

Megnyitójában Horváth Iván erdőmérnök, a Pro Silva Hungaria elnöke értékelte a zalai erdők jelentőségét. Elmondta, hogy megérdemli a „Zala kincse az erdő” jelzőt hiszen Zala az ország második legerdősültebb megyéje, 30 százalékát borítja erdő, Magyarország élőfakészletének pedig 10 százaléka itt található.
Felhívta a figyelmet a Zalai erdőkre leselkedő veszélyekre. A klímaváltozás már komoly károkat okozott a bükkösökben és a lucosokban. A másik veszély az erdészeti igazgatás átgondolatlan, drasztikus átalakítása, - különösen Zalában - ami később áttételesen, negatívan fog hatni az erdőkre és a gazdálkodásra. Megemlítette, hogy ma már az erdőknek a gazdasági hasznon felül sokkal több egyéb szolgáltatása van. Reméli, hogy a természetközeli gazdálkodástól eljutunk a folyamatos erdőborításig.
Ezután a látogatók felkeresték a bemutatóhelyeket a gyerekek birtokba vették a fajátékokat.
A bejárat első állomása igen hasznos volt a látogatóknak, hiszen bemutatták, hogy mennyi is egy köbméter fa kimérve és halomba rakva. 

b_150_150_16777215_00_images_stories_ZALAERDO_magassag2015.JPG

Sokan próbálták ki, hogy hogyan kell a fák magasságát és átmérőjét megmérni. A fák korát az évgyűrűk segítségével határozták meg, illusztrálva a történelmi múltat.
Harkály doktor is rendelt: vajon korhadt-e a kívülről egészségesnek látszó fa? A választ a Fakopp műszerrel történő vizsgálat adta meg. Eredeti gombákat is bemutattak. 

b_150_150_16777215_00_images_stories_ZALAERDO_evgyuruk2015.JPG

„Az erdő titkai”, címmel kétszer volt túravezetés az arborétumban, melyen nagy létszámmal vettek részt az érdeklődők. Bemutatták a tölgyes és bükkös erdők élővilágát, - különösen az év fáját, a kocsányos tölgyet.
Hogyan lehetek erdész? A választ a soproni Roth Gyula Erdészeti és Faipari Technikum képviselőjétől kaphattuk. A NymE Erdőmérnöki Kara pedig a bükk pusztulást mutatta be nagyrészt csácsbozsoki példával. 

b_150_150_16777215_00_images_stories_ZALAERDO_regifuresz2015.JPG

Igazi erdész technikatörténeti szenzáció volt a régi és az új motorfűrészek bemutatása. Tóth József tokorcsi gyűjtő  - 300 darabból áll a gyűjteménye -,  lelkesen mutatta be a matuzsálemi korú motorfűrészeket, melyek közül a legrégibb 1920 és 1940-ből származik. 

b_150_150_16777215_00_images_stories_ZALAERDO_citera2015.JPG

„Kerek erdő, de magos vagy…” énekelte az Ostffyasszonyfai Citerazenekar és Népdalkör a hatalmas fák árnyékában. Az ebédhez a Zala Zenekar szolgáltatta a szolid, hangulatos dallamokat.
Meglepetés volt, hogy igen sok családos látogató volt, gyerekekkel. Nekik jött el a Zalaerdő Nyitnyikék erdei iskola, játszóház és a Hagyárosböröndi hagyományőrző faművesek, ötletes, szellemes játékokkal, programokkal. Öröm volt látni a sok önfeledten hancúrozó gyereket. Valamennyi játék kötődött az erdőhöz, a fához és az Országos Erdészeti Egyesülethez is. 

b_150_150_16777215_00_images_stories_ZALAERDO_dontes2015.JPG

Legnagyobb sikere „A fák élete véges, de az erdő örök, fadöntés testközelből. Az érett fa megfontolt kitermelése értelmes és hasznos cselekedet!” című programnak volt, melyre  meglepően sokan jöttek - különösen a gyerekek. Annak ellenére, hogy a rendezvény végén került rá sor. Tulajdonképpen egy öreg, beteges fát vágtak ki.
Pintér Csaba erdészetigazgató ismertette az igen látványos, de egyben veszélyes munkafolyamatokat. Külön hangsúlyozta, hogy az erdők közjóléti feladata mellett – melyet láthattunk az arborétumban – még hosszú ideig szüksége lesz az emberiségnek a kitermelt faanyagra, tűzifaként és ipari faként is.  Elmondta, hogy a tölgy és bükkfa 50 évig csak tűzifaként értékesíthető, utána viszont 120 évig értékes rönköt ad. A bölcsőtől a koporsóig sok mindenre felhasználható a természetes, megújuló erdő. 

b_150_150_16777215_00_images_stories_ZALAERDO_hosztolas2015.JPG

Horváth László kerületvezető erdész, a terület gazdája, kihosztolta, kimérte a ledöntött fát, majd feldarabolták és kivitték az erdőből.  Az igen látványos program alatt alig lehetett féken tartani a gyerekeket.
A kulináris élvezetekből a kemencés lángost és a többféle pörköltet emeljük ki. Emlékezetes volt a Vazsvári Dödöllék, Bíró János és a Zalaerdő főzőcsapatának ízletes alkotása.

b_150_150_16777215_00_images_stories_ZALAERDO_holgyek2015.JPG

A jól sikerült rendezvény szervezői elismerést érdemelnek: a Nagykanizsai Helyi Csoport és a Zalaerdő képviseletében Pintér Csaba erdészetigazgató és Varga Attila titkár, a Zalaegerszegi Helyi Csoportja részéről Jozwiak Bernard elnök és Vissi Géza titkár. Egyben kötelezettséget is jelent, hiszen lehet készülni a következő évre is. Jó példa e rendezvény a lakosággal való kiváló kapcsolatra. Az erdész szakma és a természetkedvelők, családok, gyerekek emlékezetes találkozása volt a gyönyörű Csácsbozsoki Arborétumban. Fotó, szöveg: Szakács László