Az elefántcsont királynője, így is nevezik azt az asszonyt, aki az elmúlt 15 évben több mint 700 elefántagyart segíthetett kicsempészni Afrika országaiból.
A hatóságok régóta vadásztak rá, de megúszta, egészen idáig. Yang Feng Glant a héten letartóztatták Tanzániában.
Az apró, idős asszony egy kínai éttermet vezetett, és nem pont olyasvalakinek tűnt, mint aki a veszélyeztetett állatok után megmaradó trófeák nemzetközi kereskedelmét irányíthatja. Yang egy olyan csempészág egyik vezéralakja lehetett, ami sokmillió dolláros üzletet jelentett a számára, és ami komolyan hozzájárult az afrikai elefántállomány megtizedelődéséhez. Tanzániában 2009 és 2014 között 109 ezerről 43 ezerre csökkent az elefántok száma.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a kínaiak kiemelt szerepet töltenek be a csontcsempészetben. Az elefántcsont nagyon fontos és nagyon drága eleme a kínai népi orvosságoknak, melyeknek egészségügyi hatását még sosem sikerült igazolni. Ugyanakkor hogy az Afrika országaiba költözött kínai elit pontosan hogyan vesz részt ebben az üzletágban, az még mindig meglehetősen homályos kérdés. Yang bíróság elé állítása ennek feltárása felé lehet egy fontos lépés.

Yang az étterem vezetése mellett a kínai-tanzániai üzleti kapcsolatok fontos szereplője, tekintélyes üzletember is volt. Mellette pedig az orvvadászok szervezője és támogatója is a vádak mellett, hatalmas szerepe lehetett az elefántok gyilkolásában. Ő szerezhette be a fegyvereket és irányíthatta a vadászokat is. Ezen kívül pedig rajta keresztül zajlott a kereskedelem az afrikai orvvadászok és a külföldi felvásárlók között.

Forrás: 444