A környezet- és természetvédelem komoly kormányzati támogatásokra támaszkodhatott az elmúlt években, és támogatása a következő uniós fejlesztési időszakban tovább nő - mondta a földművelésügyi miniszter az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságában szerdán.
Fazekas Sándor a bizottsági ülésen hangsúlyozta, hogy egyetlen kormány sem fordított annyit a környezetvédelemre, mint amennyit 2014-2020 között ezekre a célokra szánnak. Az előző uniós fejlesztési ciklusban mintegy 2300 milliárd forintot kapott a természetvédelem, ez most 3540 milliárd forintra emelkedik - mondta.
Hozzátette: a hatósági és a természetvédelmi intézményrendszer eredményesen működik, a kormány fontos célkitűzése, hogy az életminőség valamennyi területe, így a környezet állapota is javuljon. Közölte: míg természetvédelmi fejlesztésekre, élőhely-rehabilitációra az előző időszakban 38 milliárd forint állt rendelkezésre, addig a következő időszakban 46 milliárd forint lesz. Így ezen a területen látványos fejlesztések valósulhatnak meg és szolgálják majd a nemzeti kincsek megmaradását a következő generációk számára - mondta.
Az új közös agrárpolitika magyar uniós elnökség alatt elfogadott eredményei között említette, hogy a gazdák zöldítési kötelezettségére a területalapú támogatásokból (SAPS) mintegy 740 milliárd forint szolgálja majd a környezetbarátabb gazdálkodást.

Kiemelte, hogy az új nemzeti környezetvédelmi programot a parlament mindössze egyetlen ellenszavazat mellett fogadta el. Ez megerősíti, hogy jó úton halad a környezetvédelem ügye, jól látható célkitűzések mentén lehet felhasználni az erre szánt forrásokat - összegezte.
Kitért arra is, hogy a Környezet és Energia Operatív Programban (KEOP) az elmúlt években mintegy 120 ezer hektár védett vagy Natura 2000-es terület állapota javult, ezt a munkát folytatni fogják. Az elvégzett feladatok közé sorolta azt is, hogy 243 Natura 2000-es terület fenntartási tervét készítették el a támogatás segítségével.
A fontos területek között említette a génmódosítás-mentességet (GMO-mentesség), ahol az ország az unió GMO-mentes országcsoportjának az élére állt, és az Európai Bizottságtól kérték, hogy az EU-ban termesztési engedélyezés előtt álló, vagy korábban már engedélyezett GMO-növények termesztési engedélye ne terjedjen ki Magyarország területére.
Kidolgozták a tej, hús, hal, tojás, méz, valamint a takarmányok GMO-mentes jelölésének jogszabályi keretét, és egyre több uniós tagállam csatlakozik a GMO-ellenes országcsoporthoz - tette hozzá.

Fazekas Sándor kiemelte: Magyarországon nőtt a védetté nyilvánított területek száma, 25 földtani alapszelvény és 43 természeti terület védetté nyilvánításáról döntöttek. Bővült a nemzeti parki termék védjeggyel rendelkezők köre, már 150 termelő 520 terméke védjegyes. A látogatóközponti fejlesztésekkel évente 1,5 millió regisztrált látogató fordul meg a nemzeti parkok védett területén, és ugyanennyi lehet a nem regisztrált látogató is  - sorolta az eredményeket.
A fontos feladatok között említette a Paks II. beruházás környezeti hatásvizsgálati eljárás lebonyolítását, amelyben 11 ország szakértői vesznek részt. Közlése szerint 2015-ben az országos környezeti kármentesítési programban (OKKP) közel 12 milliárd forint értékű állami feladatot terveztek, a jelentős összeg elég lesz a legsürgetőbb feladatok elvégzéséhez, 2020-ig további százezer hektár védett és Natura 2000-es terület helyreállítását tervezik. Tervben van a zajvédelmi jogszabálycsomag felülvizsgálata, és az OKKP szabályainak kormányrendeletben rögzítése is - mondta a miniszter.

Kepli Lajos jobbikos képviselő felvetésére, miszerint az OKKP-ben nincs tervszerűség, és tűzoltási jellegű a több ezer potenciális szennyező forrás felszámolása, azt felelte: jelenleg 2500-3000 területről van tudomásuk, az elmúlt években a legveszélyesebbek kármentesítéséről döntöttek. Szavai szerint mindig lesz "tűzoltó jelleg", nem is lehet máshogy, a feladat a hatékony gyors magyar állami beavatkozás.
Bencsik János (Fidesz) alelnök kérdésére közölte: nincs végleges kormányzati álláspont a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) elnevezésű szabadkereskedelmi egyezményről az Egyesült Államok és az Európai Unió között.

Sallai Róbert Benedek (LMP) a bizottság elnökének a Földet a gazdáknak programra vonatkozó bírálatára elmondta: védett területet a kormány nem értékesít, a természetvédelmi jog a védett értéket kiemelten kezeli, akkor is ha az magánkézben van.

Forrás: MTI