Az együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak 2015. december 9-én a Nyugat-magyarországi Egyetem, Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata és a megyeszékhely környékén működő Szánas Vadásztársaság szakemberei a lakott területen megjelenő vaddisznók elszaporodásának és túlzott károkozásának megelőzéséről.

Az egyetem több mint tíz éve végez GPS-telemetriás vizsgálatokat az ország több területén. A kutatások során elsőként gímszarvasra kerültek GPS-jeladók, ezt követte időben a dámszarvasok, majd a vaddisznók viselkedésének vizsgálata.

A program lényege, hogy a vadásztársaság területén befogóhelyeket alakítanak ki, ahová a befogó udvarokat telepítenek. Ezeket folyamatosan ellenőrzik, így pontos információk állnak rendelkezésre, hogy sikerült-e befogni állatot? Ha igen, azt GPS-nyakörvvel látják el.

A nyakörvekkel óránként meghatározható a vaddisznó tartózkodási helye. Akkumulátoruk két évig biztonsággal működtethető. Az eszköz, a vizsgálati periódus lejárta után automatikusan vagy rádiójel segítségével leoldódik és leesik az állatról.

Az egyetem által kidolgozott program keretében túl azon, hogy gyűjtik az állatok tartózkodási helyének pozícióit, és azokat kiegészítik a területről gyűjtött – például mezőgazdasági-, erdei- és lakott területi – adatokkal, a táplálék kínálatával, a kerítések helyeivel és típusaival, illetve az ott jellemző emberi tevékenységről szóló turisztikai, vadászati és közlekedési információkkal. Az így megszerzett információk segítségével meghatározható lesz a vaddisznók mozgáskörzete, aktivitása és élőhely-használata, s elemezhetők lesznek a különböző hatásokra adott viselkedési válaszok.

Az együttműködés keretében lehetséges vizsgálatok eredményei választ adhatnak több olyan kérdésre, amelyek jelenleg még nem tisztázottak: például melyek a lakott területen történő megjelenés okai, milyen tényezők és hogyan befolyásolják a vaddisznó jelenlétét és a károkozását, illetve milyen védekezési megoldások lehetnek hatékonyak.

Forrás: Salgótarján