A Karcagi Nagykun Vadásztársaságnál a hideg időben elkezdték a vadetetést, hiszen a nagy létszámú nyúl- és őztörzsállomány számára fontos a téli jó kondíció.

– Februárig még számíthatunk igen zord időjárásra, így a vadállomány áttelelését azzal is segítjük, hogy a több mint negyven vadetetőt kukoricával és szénával heti többször feltöltjük. Ehhez rendelkezésre áll a szükséges takarmány mennyiség, egyéb gabonából, ocsúból is van a tárolókban. A vadföldek a vadtakarmány előállítása mellett a vad élőhelyet is biztosítja – sorolta Hubai Imre Csaba, vadásztársaság elnöke.

– Mivel vadfácán-törzsállományunk folyamatosan csökken, a szaporulat is nagyon gyenge, idén is a több ezres fácánneveléssel kívánjuk biztosítani a szükséges létszámot. A felnevelt állomány egy részét értékesítjük, a többit külföldi és belföldi bérvadászok, illetve a vadásztársaság tagjai lőtték meg. Szeptember végéig százhuszonöt őzbak került terítékre, ebből a trófeaarányt tekintve az érmes arányunk a megyeinél jobb volt. A precíz vadtakarmányozással az is a célunk, hogy minél szebb és nagyobb trófeatömegeket érjünk el az őzbakszezonra – sorolta Szabó József vadászmester.

Vízivad – elsősorban vadliba – vadászatára decemberben a társaság folyamatosan fogadott vadászvendégeket. A mezeinyúl-állomány stagnál területünkön, hasznosítása lőtt vadként és élőnyúl-befogásként történik meg. A területükön ezen kívül vadrécefélék (vadkacsa), vadliba és vaddisznó is van. A karcagi határ ezek nélkül a vadak nélkül sokkal szegényebb lenne, ezért is fontos a gondos etetésük, gondozásuk.

Forrás: Szoljon.hu