A világon tizedikként, első európai vadászként kapta meg a Pantheon-díjat Hidvégi Béla. A világ két legnagyobb vadászati szervezetének szakemberei közösen, objektív alapon, kifejezetten az elért eredmények, bizonyítható adatok alapján ítélik oda a világ legrangosabbnak titulált elismerését.
A keszthelyi Vadászati Múzeum egyik alapítója nagyon büszke díjára, melyről könyvet is szeretne írni.

A keszthelyi Vadászati Múzeum öt földrészen elejtett, több mint 200 vadfaj trófeáinak ad helyet. A gyűjtemény nyolcvan százaléka az alapító Hidvégi Béla nevéhez fűződik. Afrika, Ázsia, az esőerdők és a föld szinte minden pontjának vadjaiért számos elismerésben részesült a neves vadász. Az őserdei elefántjának elejtése az egyik leg meghatározóbb élménye Hidvégi Bélának. A kameruni dzsungelben váratlanul támadt rá, vadásztársára és pigmeus kísérőire az állat.

„A török vezetőm azt mondta „Béla, shoot!” Egyből célzok, lövök. Egy olyan 13 méterről, Ő pedig itt oldalról mellettem egy méterről a 470 nitro expressével lőtt, és így az elefánt egy olyan 5-8 méterre tőlünk bele a földbe így előttünk. Képzeljék el ezt az érzést.” - meséli óriási átéléssel a vadászatot Hidvégi. Többek közt az ilyen sikerei és több évtizedes világvadászata után került elérhető közelségébe számára a legrangosabb vadászelismerés, a Pantheon-díj. A világ két legnagyobb vadászati szervezetének közös díjához 30 féle vadjuhot, ugyanennyi vadkecskét, az Észak-amerikai vadfajok 29 darabos kollekcióját és számos vadászati díjat kellett megszereznie. Négy évvel ezelőtt 10 vad hiányzott a teljesítéshez.

„Én azt hittem, sokkal könnyebb lesz ennek a vadászata, ennek a tíz vadnak, de nagyon-nagyon nehéz vadászat volt. Nagyon komoly árat fizettem érte. A derekam teljesen, totálra kiment, mert a ló az egyik vadászat alatt ledobott, szaltóval estem le, Mexikóban pedig a hegyről estem le. Most is fájdalomcsillapító injekciókkal vagyok tele. Nagyon megszenvedtem, de végre sikerült és nagyon boldog ember vagyok.” - mondja a világvadász.

A Pantheon-díj a keszthelyi Vadászati Múzeumban kapott helyet. Hidvégi Béla vadásztársaival együtt komoly összegeket fizet egy-egy vad elejtésért. Ezzel támogatják a vadvédelmet és a helyi lakosokat.

Tóth Csaba a múzeum igazgatója ennek kapcsán elmondta, hogy Hidvégi Béla a világ minden pontján hírét viszi Keszthelynek és a Vadászati Múzeumnak: „Nem győzte ott se dicsérni Magyarországot és többször kihangsúlyozta, hogy Keszthely és a Vadászati Múzeum. Én úgy gondolom, hogy ennél jobb hírverést nem kell egy múzeumnak se. Az hogy rendszeresen meglátogat bennünket és egy bizonyos hangulatot teremt az ő egyéniségével ez pedig egy non plus ultra. Nem csak mi, hanem a látogatók is mindig nagy tetszéssel fogadják. Ő pedig úgy gondolom, hogy minden allűrtől mentesen nagyon szívesen mesél a vadászatról.”

Sérülései miatt Hidvégi Bélának sajnos fel kell hagynia nagy szenvedélyével, a hegyi vadászattal. Így sem akar azonban pihenni, szeretne többet foglalkozni a múzeumokkal, az írással és unokáival. A legfrissebb újítás egy pigmeus modellje, mely a híres őserdei elefántja mellett kapott helyet. A tervek közt szerepel, hogy a jegesmedve mellé egy inúit vadász képmását is elkészítteti. 

Forrás: Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV