Soponya  - Új vadfeldolgozó üzemet tervez építeni a régi helyett a Vadex. A jelenleg 74 munkahelyet jelentő létesítményt nem kívánják elvinni a környékről.

Több fajta híresztelés, találgatás kapott lábra a Vadex soponyai vadfeldolgozó üzemének jövőjével kapcsolatban. Mi az igazság? – tudakolta lapunk Majoros Gábortól, a Vadex Mezőföldi Erdő és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatójától.

A soponyai az ország egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb – ilyen üzeme, de az 1978-ban épült üzem hűtéstechnológiája azonban mára elavult, üzemeltetése nem gazdaságos. Ugyanakkor a piaci kereslet, valamint a tulajdonosi jogokat gyakorló Földművelésügyi Minisztérium elvárása is arra ösztönzi a céget, hogy bővítse vadfeldolgozó kapacitását. (Több vadásztársaság ugyanis a vadat – mint mondják – szőrben-bőrben küldföldre értékesíti, s ily módon a feldolgozás révén képződő nyereség nem itthon realizálódik. A jelenlegi üzem korszerűsítése, kapacitásbővítése azonban nem lehetséges, mivel az épület a Zichy-kastély parkjában, az egykori rózsakert helyén áll. A kastélyt és a parkot pedig egy kormányhatározat alapján felújítják, s ennek a közeljövőben tervezett rekonstrukciónak útjában van a vadfeldolgozó – derült ki Majoros Gábor szavaiból.