Környezetvédők szerint újra növekedni kezdett a vadon élők tigrisek populációja.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Global Tiger Forum adatai szerint a legutóbbi számok szerint 3890 tigris él a vadonban. 2010-ben csak 3200-at számoltak össze, igaz, 1900-ban még 100 ezret. Szakértők remélik, hogy a mostani adat annak köszönhető, hogy nőtt a tigrisek száma, ugyanakkor figyelmeztettek arra is, hogy ez annak is lehet a következménye, hogy a korábbiaknál jobbak a jelenlegi számolási technikák – írta a BBC.

A WWF nemzetközi főigazgatója, Marco Lambertini szerint a legutóbbi adatok azt mutatják, hogy „meg tudjuk menteni a fajokat és élőhelyeiket, ha a kormányok, a helyi közösségek és a természetvédők együttműködnek".

Az örömteli adatokat azért most közölték, mert ezen a héten találkozik Delhiben 13 olyan ország minisztere, ahol tigrisek élnek. A konferencia résztvevői remélik, hogy 2022-re megduplázódik a nagymacskák száma.

A mostani számok szerint a tigrisek több mint a fele, 2226 példány, Indiában él. Vannak olyan országok is, ahol viszont nincs nagyon ok derűre: Indonéziában gyorsan csökken a tigrispopuláció száma, mert folyamatosan pusztítják ki az erdőket, hogy követni tudják a világ pálmaolaj-, cellulóz- és papírkeresletét. Kambodzsában pedig éppen azt mérlegelik, hogy visszavezetik a tigriseket az erdőikbe, miután nemrégiben gyakorlatilag kipusztultak az országban.

Nem csak az élőhelyeik megszűnése vezet egyes területeken a csökkenő számukhoz, orvvadászok és a támadásoktól félő helyiek is gyilkolják őket.

Forrás: VS