Ezúttal Nagy Lajos egykori vadászkastélyában ünnepelték a megyei vadásznapot. „A vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez.
Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez…”

A Hobo Blues Band Vadászat című legendás albuma – a vadászat alapelveit idézve – ezekkel a mondatokkal indul. Az idei Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Vadásznapon, az ünnepi rendezvények részt vevő vadászok, valamint a vadászat és természet iránt érdeklődők értékrendje ezen elvek mentén rendeződik.

Vadászavató

Az idei vadásznapot tehát patinás helyszínen, a Diósgyőri vár ódon, de nemrég megújult falai között (körül) rendezték meg. A délelőtti megnyitó ünnepségről nem hiányozhatott a vadászkürtös fanfár hangja, de volt ökumenikus istentisztelet, Szent Hubertus hagyományának felidézésével. Vadászkürtök kísérték a zászlóbevonulást és volt kürtdíszelgés is. A kitüntetések átadását és új vadászok avatását és eskütételét a Bükki Vadászkürtösök műsora kísérte.

Délután a hagyományos főzőversenyt vadászos kulturális programok kísérték. A Sebaj Színház az Állatok nyelvén beszélő juhász történetét vitte színre, majd Lovagok a király szolgálatában címmel a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend drámajátéka és harcászati bemutatója következett.

Sólymok és kutyák

Nem maradhatott el a hagyományos vadászkutya-bemutató és a solymászok bemutatója. Számot adtak a tudásukról a Szittya Lovasíjászok is. Egészen estig az Agyagbanda együttes vidámította a jó ebédtől jóllakott vendégsereget.

Forrás: Boon