Több mint 3,6 millió csemetét ültetett idén tavasszal a 15 székelyföldi magánerdészet a kezelt erdőterületeken.

Az erdészetek erdei iskola programkínálatait kihasználva a csemeteültetéshez több civil szervezet és iskola is csatlakozott a régióból - az önkéntesek száma 1800. A csemeteültetés hozadéka 900 hektárnyi megújított erdő. A fenntartható erdőgazdálkodás, mint cél, elképzelhetetlen az ökológiai sokféleség nélkül, így nyolc fafaj került ültetésre erdeinkben. A 3 688 900 csemetének nagy része lucfenyő, kisebb mennyiségben: kocsánytalan tölgy, bükk, hegyi juhar, jegenyefenyő, magas kőris, kislevelű hárs és vadcseresznye. A gondosan összeválogatott fafajok erdeink sokszínűségét, élőhelyeit és stabilitását hivatottak biztosítani. Ezt a 3.688.900 darab csemetét sok millió, előző években elültetett csemetével együtt a nyár folyamán az erdészek – nem kis anyagi ráfordítással – ápolják, védik és karbantartják, gondolva a jelen és jövő nemzedékre.

Az elültetett csemeték mellett az erdészek szakértelmét dicséri a természetes úton magfák segítségével megújított erdőterület is, ami nagyobb a mesterségesen felújított területnél. A természetes úton megújított erdőterületek segítenek a biológiai sokféleség megőrzésében, nagyban hozzájárulnak az erdők klímaváltozással szembeni stabilitásának biztosításához, így a fenntartható erdőgazdálkodás részei.    
Úgy tartja a kínai közmondás, amivel a fél évtizedes szövetségünk is egyetért, hogy „A  legjobb időpont a faültetésre 20 évvel ezelőtt volt. A második legjobb időpont ma van."  Az idei csemeteültetési idényben ennek tükrében cselekedtünk, melynek hozadékát unokáink is megtapasztalhatják majd, addig pedig puszta létükkel is élhetőbbé teszik Székelyföld környezetét, környezetünket. Kádár Tibor-Sándor,  okleveles erdőmérnök, a Székelyföldi Magánerdészetek Egyesületének  közönségkapcsolati felelőse, sajtóreferense

Forrás: ForestPress