Az „autóról árult” tűzifa sokszor számla nélkül érkezik a felhasználóhoz

Egyre nagyobb méreteket ölt a falopás, csak a pilisi erdőkben évi több millió forint az ebből származó kár. A hatóság jövőbeni ellenőrzéseinél a tűzifa-kereskedelem lesz a középpontban.
A mintegy 65 ezer hektáron gazdálkodó Pilisi Parkerdő Zrt. területén található erdőkből megközelítőleg száz–kétszáz köbméter faanyag tűnik el éves szinten – mondta a Magyar Hírlapnak Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője. Az élőfa-készlet mintegy 11 millió köbméter, az éves növedék pedig háromszázezer köbméter, ami azt jelenti, hogy a pilisi erdők fakészlete éves szinten ezzel a mennyiséggel nő. A szabálysértési értéket általában nem haladják meg a falopások. Az összes kár összege mintegy két-három millió forintra tehető. Hozzáfűzte: a Pilisi Parkerdő Zrt. területén lévő 750 kilométer turistaútnak és az évi csaknem húszmillió látogatói napnak köszönhetően kevés olyan hely van, ahol az illegális fakitermelés észrevétlenül végezhető. Többnyire az utak mellett felkészített, gépjárművel könnyen megközelíthető „sarangokból” tűnhet el faanyag, ám általánosságban megállapítható, hogy az illegális fakitermelés relatíve a kisebb problémák közé tartozik. Minden egyes eltulajdonított köbméter faanyag pluszköltségeket ró az erdőgazdálkodóra, hiszen források átcsoportosítására is szükség lehet egy nagyobb összegű falopás esetén. Elsősorban tűzifaként használják fel az ellopott fákat. Lomniczi felhívta a figyelmet, hogy a fafeldolgozó ipar nagyobb mennyiséget és minőségi faanyagot vásárol, amelynek elengedhetetlen kelléke a számla. Az „autóról árult” tűzifa sok esetben számla nélkül érkezik a végfelhasználóhoz, gyakran nem olyan minőségben és mennyiségben, mint azt a megrendelő várja.

Az illegális fakitermelés jelenti a legnagyobb problémát a faanyag-kereskedelmi lánc szereplőinek – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) erdőgazdálkodók és faipari szereplők körében végzett felméréséből. A magán- és az állami erdőterületen gazdálkodók kilencven százalékának jelentős piaci versenyhátrányt jelent a falopás és az illegálisan forgalmazott fa. A jelenség a faipari vállalkozások hetven százalékának is gondot okoz. A felmérés szerint az illegálisan kitermelt faanyag leginkább tűzifaként kerül forgalomba.

A Nébih megjegyezte: az illegális fakitermelés világszintű probléma, és bár Európában jóval kisebb mértékű, mint a világ más tájain, így is komolyan veszélyezteti az erdők egészségi állapotát, a biológiai sokféleséget. Emellett jelentős gazdasági hátrányt okoz a jogkövető kereskedelmi szereplők és a vásárlók számára. A felmérés eredménye szerint a Nébih ellenőrzéseinél a tűzifa-kereskedelem lesz a középpontban. Az akciókat más hatóságokkal, de elsősorban az állami adóhatósággal együttműködve végzik majd a szakemberek. A faanyagterméklánc felügyeletéért is felelős Nébih célja egy olyan nyilvántartási és ellenőrzési rendszer működtetése, amely a jogkövető szereplők és a vásárlók érdekeit szolgálja.

Forrás: Magyar Hírlap