Egy erdész és a társa céghálós módszerrel nagyjából 180 millió forinttal több pénz után vettek fel uniós támogatást, mint amennyi után ténylegesen felvehettek volna, ezért a Fővárosi Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat két cégvezetővel szemben uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt.

A vádlottak csaknem 180 millió forint összegű támogatáshoz jutottak jogosulatlanul, mintegy 140 millió forint vagyoni hátrányt okozva az uniós, 40 millió forintot pedig a magyar költségvetésnek.
Az ügyben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) tett feljelentést. Az ügy elsőrendű vádlottja erdész volt. Másodrendű vádlott társa az ő segítségével és tanácsai alapján alapította és működtette az ügyben szereplő, erdészeti tevékenységet végző céget. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott segített társának a cég beindításában és a géppark beszerzésében, amihez felvettek egy csomó vissza nem térítendő unós támogatást.
A vád szerint abban állapodtak meg, hogy a ténylegesen járó összegnél magasabb összegű támogatást igényelnek jogosulatlanul. Ehhez létrehoztak egy olyan számlázási láncolatot, amelyben a továbbszámlázás során a beszerzett gépek valós árát mesterségesen megnövelték, és a nagyobb ár után vették fel a támogatást.

A Kft. más cégek közbeiktatása nélkül is beszerezhette volna a gépeket a forgalmazóktól. A vádlottak 2009 júliusa és 2010 márciusa között 28 gépet vásároltak, amiknek a valós értéke összesen mintegy 200 millió forint volt, azonban a továbbszámlázás révén, a valótlan tartalmú számlák alapján ténylegesen több mint 350 millió forint után igényelték a támogatást.
A Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat, amelyet a másodrendű vádlott tettesként, elsőrendű vádlott társa pedig bűnsegédként követett el. Akár tíz év börtönt is kaphatnak.

Az állami erdőgazdaságok évtizedek óta zajló szétlopása tavaly került a sajtó és az ellenőrző hatóságok érdeklődésének középpontjába, miután Lázár János a parlament mezőgazdasági bizottsága előtt meglepő őszinteséggel utalt a területen zajló visszaélésekre:
szétlopták, ellopták és szétcsalták az állami mezőgazdasági cégeket, mondta a Kehi korábbi gyorsjelentéséből leszűrt információkra alapozva. A szervezet ekkor még csak a néhány gazdaság 2010 és 2013 közötti működését vizsgálta, de ebből is nyilvánvalóan kiderült, hogy az erdészetek működését szabályozatlanság, a versenyeztetés mellőzése, a tulajdonosi érdekek háttérbe szorulása, az átláthatatlan gazdálkodás és a kontroll hiánya jellemezte. A Kehi-vizsgálatot követte egy nyilvános Állami Számvevőszéki jelentés is, amely szintén az átvilágított gazdaságok mindegyikénél sorozatos, rendszerszintű szabálytalanságokat tárt fel.

Az FM közleménye
Félrevezető és megtévesztő az index.hu online hírportál mai napon közzétett cikke, amely arról ad hírt, hogy egy magánerdészeti kft. 140 millió forintnyi EU-s pénzt lopott – közölte az FM Sajtóiroda.
A cikk a bűncselekményt az állami erdészeti társaságokkal is összefüggésbe hozza, holott az állami erdőgazdálkodásoknak semmi köze az említett kft-hez.
Az index.hu cikke a teljes magyar erdész szakmára nézve sértő, és rossz színben tűnteti fel az állami erdőgazdaságokban dolgozó becsületes erdészeket. Emellett az index.hu a KEHI gyorsjelentésére és az abból leszűrt információkra is hivatkozik, melyeknek semmi köze a cikkben tárgyalt ügyhöz.

Forrás: Index