A rókák urbanizálódásáról szóló hírek egyre gyakrabban bukkannak fel a sajtóban. Emlékeznek például az augusztusban történt fővárosi esetre, amikor a BAH-csomópontnál fotóztak le egy vörösbundás ragadozót? Esetleg arra, amikor egy budai gimnázium kerítésén „pihent” a róka?

Ezúttal a heol.hu tájékoztatott az egri rókahelyzetről, egyik olvasójuk beszámolója alapján, aki a teraszán lett figyelmes a ragadozóra. A bejelentő elmondta: reggel a teraszon hagyott papucsát kereste, amit nem talált. Mivel aznap reggel havazott, így felfigyelt a hóban lévő nyomokra, amelyeket követve rálelt a fél pár papucsra és egy rókákra, amely hamar menekülőre fogta a dolgot.

Egyes feltételezések szerint a „tolvaj” személye megegyezik azzal a rókáéval, amelyet az egri várban kaptak lencsevégre napozás közben. Ez a fotó aztán bejárta az internetet is.

Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója a heol.hu-nak elmondta: „Viszonylag rendszeres, hogy telente bemerészkednek a rókák a vár területére is. Gondot eddig még nem okoztak a felbukkanó ravaszdik. Felidézte azt is, hogy körülbelül 10 évvel ezelőtt lakott a vár Szép-bástyáján egy ragadozó, amit akkor befogtak, és kivitték egy közeli erdőbe.”

Forrás: Vadászlap