Új technológiával ered Kenya az orvvadászok nyomába – írja az AFP.
A Természetvédelmi Világalap (WWF) által kifejlesztett technológiának köszönhetően már nem jelenthet akadályt a sötétség a kenyai vadőrök számára. Az éjjel is látó infra- és hőkamerával felszerelt szerkezetet emberfelismerő szoftverrel is kiegészítették, így már másfél kilométer távolságból kiszúrja az illegális vadászt akár a legsötétebb éjszakai órában is.
Kilenc hónappal az új szoftver bevezetése óta a Masai Mara Nemzeti Rezervátumban már huszonhat elefántvadászt értek tetten. Egy másik lezárt park területén két lesben állót csíptek fülön a hatóságok. Korábban sokkal nagyobb nehézséget okozott a kelet-afrikai országnak lefülelnie a tilosban járókat, az úttörőnek számító technológia használatával az éjszakai illegális vadászok immár nem okoznak problémát.
Az orvvadászoktól és a polgári lakosságtól lefoglalt illegális fegyvereket igen látványos módon, a sajtó jelenlétében szokták megsemmisíteni.

Az elefántállomány óriási veszélyben van a 44 milliós országban, ezért épp itt volt az ideje a kamera bevezetésének. November elején publikálta közös jelentését a Cambridge-i Egyetem, a Vermonti Egyetem és a WWF, amely szerint évente 25 millió dollár veszteséget jelent az afrikai országok turizmusának az elefántok orvvadászata. A tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy egyes országok profitálhatnának abból, ha pénzt fektetnének be az állatok megóvásába. Óriási üzletről van szó, mivel a Kelet-Afrikában élő elefántok esetében minden befektetett 1 dollár után nagyjából 1,78 dollárt kap vissza az ember.
A WWF adatai szerint 2007 és 2014 között az afrikai elefántok populációja több mint 30 százalékkal csökkent. Az elefántcsont növekvő ázsiai kereslete miatt az orvvadászok évente 20-30 ezer afrikai elefántot ölnek meg.

Forrás: MNO