A hőkamerával ellátott, élőképet sugárzó, távvezérelt minikopterekkel gyakorlatilag minden, erdészeti szempontból fontos kockázati tényező kiszűrhető, a kártevő inváziótól kezdve, az elemi károkon át, egészen a falopásig.


Külön előny, hogy a drónok a nehezen megközelíthető ártéri erdőket is látják, így a védművek, töltések állapota is könnyedén ellenőrizhető – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.
Sima légi felvételről nem biztos, hogy lehet látni például a jégkárt, melyik fa áll, melyik fekszik. A drón azonban 3D-s képet készít, ezért hasznos – mondta Beniczky János erdőmérnök-gyakornok.
Ha egy közelítőutat kell kitűzni a fakitermeléshez, egyszerűbb felküldeni egy drónt, és megnézni a terepviszonyokat. Egy hirtelen fertőzés esetén is könnyebb egy ilyen légi eszközzel kiszűrni a gócot – emelte ki.
Mészáros Attila, a gyártó cég tulajdonosa azt mondta, hogy a készenléti eszközök a levegőbe emelkedve képesek hőkamerás keresésre is, így közúti balesetnél is gyorsan eljuttathatják a mentéshez szükséges eszközöket a kívánt helyszínre. A gépeket igény szerint építik meg, így azok képesek akár 200-300 kilogramm felszerelést is magukkal vinni.

A drónokat külföldön már a régészetben is használják. A katasztrófavédelem a hőkamerával szerelt drónokkal képes megtalálni az eltűnt személyeket. Az eszköz vizet dob le, jelzi a GPS-koordinátákat, és akár fél-egy órán belül képes megtalálni valakit. A berendezés akár négy órát is képes lebegni. Az erdészek a beteg fákat szűrik ki drónokkal, a műszer ugyanis szoftveresen meg tudja határozni a beteg fákat, fel tudja mérni a vihar utáni károkat. Egy-két óra alatt képes lerepülni egy erdőterületet, ugyanehhez máskülönben 4-5 terepjáró és 10-20 ember kellene az erdőgazdaságból – sorolta.

Forrás: Híradó