Mészárlásba torkollott egy vadászat a mecseki erdőgazdaságban.

Néhány külföldi két nap alatt kétszáz vaddisznót lőtt, az állatokat tömegesen terelték a puskák elé.
Az összes írott és íratlan szakmai-etikai szabályának ellentmondott az a vadászat, amelyet idén november 5–6-án, egy hétvégén tartottak az állami Mecsekerdő Zrt. által fenntartott sasréti erdőben – ezt állították a Szakács László MSZP-s képviselőhöz forduló informátorok. Két nap alatt több mint kétszáz, előzetesen összeterelt vaddisznót lőttek le, amelyeket feszített tempóban hajtottak a puskák elé. Szemtanúk szerint közönséges mészárlásnak lehet nevezni a történteket, állítólag a talaj nagy területen szinte vérben ázott.

Szakács írásbeli kérdésben fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, hogy megtudja: ki volt a megrendelő, mennyit fizetett és mekkora károkat okozott a vadállományban. A miniszter válaszában csak annyit árult el, hogy egy külföldi állampolgár volt a megrendelő, aki az érvényes árjegyzékhez képest öt százalék kedvezményben részesült. A Mecsekerdő árjegyzéke szerint a vaddisznók hajtó- és terelővadászata 3-5 fő részére napi 1000 euró (308 ezer forint), 13 főtől már napi 3000 euró (924 ezer forint).

A társaság honlapja szerint Sasréten a vaddisznó éves terítékterve – azaz ennyi állatot lehet kilőni – 210 darab, azaz a külföldi vadászok jócskán kihasználták a keretet. Fazekas szerint a vadászati hatóság által jóváhagyott tervek a nagyvad-állomány csökkentését írják elő. Ennek keretében a máshol befogott és ide telepített állatokat lőtték ki jórészt. A novemberi vadászat így nem okozott károkat, ráadásul a terület nagy mérete miatt a vaddisznók menekülési és kitérési lehetősége biztosítva volt.

Forrás: Bors