A Vértesi Erdő Zrt. további húsz, rendőröknek átadható szolgálati lakás kialakítását tervezi a tatabányai központja melletti, használaton kívüli irodaházban, valamint gyümölcs- és húsfeldolgozóval, illetve asztalosipari faáruházzal bővítenék a szolgáltatásaikat – mondta el az MTI-nek a vállalat vezérigazgatója.


Kocsis Mihály hozzátette, a közelmúltban vették kezelésbe a társaság székhelye melletti, volt ÁNTSZ-telephelyet (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat), mely egy kétszintes, nagykiterjedésű vasbeton épület. Hasznosítása csak több ütemben lehetséges, elsőként néhány szoba felhasználásával erdei delikátesz boltot alakítottak ki, melyet havonta 300 vevő keres fel, forgalma egy év alatt meghaladta a 9 millió forintot – az épületegyüttes egyötödét felhasználva 90 millió forintos beruházással, tíz újjáépített és teljeskörűen berendezett lakást alakítottak ki, melyeket decemberben a megyei rendőr-főkapitányság használatába adtak át.

A vezérigazgató elmondta, a társaság egyik legnagyobb vállalkozásaként egy faapríték előállító termelői hálózatot szerveztek. A 27 tagú integráció 400 embernek biztosít munkát a Dunántúlon. A tatabányai vállalat koordinálásával 2016-ban 80 ezer tonna aprítékot szállítottak a megyeszékhely távfűtését biztosító erőműbe és 60 ezer tonnát adtak át a Dunaújvárosi Papírgyárnak. Jövőre a termelt mennyiség elérheti a 160 ezer tonnát.

A Vértesi Erdő Zrt. idén megvásárolta a 12. századi kerekszenttamási templomromot. A román stílusban épült, vastag falú kerektemplom Gánt és Zámoly között egy domboldalon található, a felújítást követően zarándokhellyé, a vallásos turizmus célpontjává válhat. A Vértes erdeihez kötődő szellemi és kulturális értékek megőrzése érdekében 2014-ben a Fejér megyei Csákberényben kialakították a Gróf Meran Fülöp Vadászati és Erdészeti múzeumot, 2016-ban pedig az erdőgazdaság válogatáskötetet adott ki a névadó fia, ifjabb Meran Fülöp professzor, vadászíró magyar nyelven megjelent köteteinek helyi vonatkozású írásaiból.

A társaság közjóléti tevékenységébe illeszkedve 2016 májusában Tatabányától délre, a Kis-Kopasz-hegyen kilátót emeltek. A 16 méteres toronyból arra a síkra lehet letekinteni, ahol a legenda szerint 907-ben a bánhidai csata zajlott Árpád vezér és Szvatopluk morva fejedelem hadai között. A Vértesi Erdő Zrt. 30 ezer hektár nagyságú, saját kezelésű vadászterületén lehetőséget kínál mind az öt hazai nagyvadfaj vadászatára. A társaság fafeldolgozó részlegében fűrészüzemi tevékenységgel, aprítéktermeléssel foglalkoznak, valamint boksában égetett faszenet készítenek, melyből meghatározó magyarországi termelőként évente 500 tonnát állítanak elő.

Forrás: Hiradó