Nehéz eldönteni ki lepődött meg jobban a másikon, az a járókelő, aki videóra vette, vagy az a róka, amelyik Kaposvár belvárosában az adventi dekorációt kóstolgatta hétfő éjjel.

Nem ritkaság, hogy a somogyi megyeszékhelyen vadállatok tűnnek fel. Azonban az elmúlt hetek tartós, fagyos időjárása, a közben lehulló hó elől elsősorban a rókák a lakott területen keresnek menedéket és élelmet.

A legtöbb ember, ha rókát lát azonnal a Vuk jut eszébe és bár aranyosnak találja, azonnal a veszettséggel magyarázza a találkozást. Azonban az 1992 óta folyó, évente megismételt immunizálásnak köszönhetően, „szinte” megszűnt hazánkban a betegség. Ennek következtében az állományuk felszaporodott és új területeket hódítanak meg. Az egyre gyarapodó észlelések ennek a folyamatnak és a sok élelmiszer hulladéknak, felhagyott udvarnak, romos épületnek köszönhető.

Öröm az ürömben, hogy a betegségtől tartva a rókák esetében, az emberek nem igyekeznek az „elárvult, hontalan” állatokat hazavinni, mint ahogy azt őzgidákkal és vadmalacokkal teszik sokszor. Jobb, ha tisztes távolból figyelik, vagy fényképezik csak őket.

Forrás: Vadászlap