Fejér megye 231 nyilvántartott 70. életévüket betöltött vadászai közül 92 fő vett részt a hagyományőrző Senior Találkozón. A helyszínt és a színvonalas kiszolgálást az Agárdi Nádas Étterem biztosította.

A 70 év feletti vadászok arcán a találkozás öröme, a mosoly visszaigazolta, hogy szükség van a közösségi életre, még akkor is, ha évente egyszer találkozhatnak. Az Országos Magyar Vadászkamara Fejér Megyei Területi Szervezete négy évvel ezelőtti elgondolásának mérhető hozadéka lett, a résztvevők szavaik szeretnék, ha ez a rendezvény az idők végezetéig folytatódna.

Fürész Attila, a szervezet elnöke köszöntötte a megjelenteket és külön ajándékkal kedveskedett a legidősebb női vadásznak, Ruczné Irénkének, és a legidősebb – Polgárdiban élő – Varga Ferenc vadásztársunknak. Tájékoztatójában objektíven beszélt a húsz éves kamara tevékenységéről, a jogszabályi változásokról, így például a terület kialakításáról, annak folyamatáról, a hivatásos vadászokról, a tájegységi fővadászi státuszról és a vadászok előtt álló húsz éves gazdálkodás és vadászat víziójáról.

Pechtol Lajos, a megyei kamara titkára őszinte tisztelettel köszöntötte idős vadásztársait. Beszédét Böjte Csaba írására építette, ahogy idézett: „Az idős kor az aratás, és a továbbajándékozás ideje” – és fűzte hozzá saját gondolatait. Mellette kitért a modern világ gyors változásaira és annak pozitív és negatív hatásaira. A vadászatban bekövetkezett változások természetes kísérői a rendszernek, de az elfogadáshoz mindig párbeszédre van szükség, s csak így lehet egy közösséget vezetni. Ha valaki önző módon kivonul egy családból, közösségből, akkor előbb-utóbb testi, lelki bajai húzzák le. Az emberi méltóság tisztelete mellett beszélt a vad tiszteletének méltóságáról is.

Az idősek nem lehetnek önzők, és az új és általunk őrzött értékeket fiataloknak tovább kell adni, és a mi álmanikat ők álmodják tovább. Befejezésül a Csodálatos Magyarország 2015-ös természeti képeinek összeállításából vetített anyaggal fejezte be.

A közös vacsorát követően őszinte barátsággal és hosszan tartó üdvözléssel váltak el azzal, hogy jövőre ismét itt találkozunk.

Forrás: OMVK Fejér Megye