A világon egyedülálló, az erdei szalonka tavaszi vonulását vizsgáló kutatás, amely az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) kezdeményezésére indult 2009-ben, ezúttal négy évre (2017–2020) hirdeti meg a vadászatra jogosultak érdekképviseleti szervezete.

A világon egyedülálló, az erdei szalonka tavaszi vonulását vizsgáló kutatás, amely az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) kezdeményezésére indult 2009-ben, ezúttal négy évre (2017-2020) hirdeti meg a vadászatra jogosultak érdekképviseleti szervezete. A programhoz csatlakozhat bármelyik bejegyzett vadászatra jogosult szervezet, a részvételről szóló megállapodást az OMVV illetékes Területi Szervezeteivel köthetik meg a következő hetekben.

A 2009-ben indult program célja az EU Madárvédelmi Direktívájának 9. cikk (1) bekezdése alapján történő derogáció tudományos igazolása, a kutatás megfigyelésből és mintagyűjtésből áll. A program alapvetően a korábbi évekhez hasonlóan folyik. A megfigyeléseket az alkonyati időszakban kell végezni az előre kijelölt megfigyelési pontokon, míg mintagyűjtés a szombatok kivételével minden nap történhet a vadászati hatóság által kiadott határozatban foglalt feltételekkel (időtartam, darabszám, mintavétel helye). A mintagyűjtés a vonatkozó jogszabályok szerint vadászati tevékenységnek minősül, ezért az elejtéseket a beírókönyvekben, később pedig a vadgazdálkodási jelentésben is dokumentálni kell!

A tudományos munkát a Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézete (VMI) fogja össze, a vadászatra jogosultak az OMVV-t képviselő megyei koordinátorokkal tarthatják a kapcsolatot.

A vadászatra jogosultak az OMVV területi szervezeteivel megkötött megállapodással (ld. a lap alján) és az erdei szalonka hasznosítására vonatkozó kérelemmel (szintén ld. a lap alján) fordulhatnak a vadászati hatósághoz, amely kiadja az engedélyeket a mintagyűjtésre. A kérelemnek tartalmaznia kell az egyedi kóddal, GPS lokalizációval azonosított megfigyelési pontokat (ezeket minden jogosultnak újra ki kell jelölnie), amelyekre a VMI majd meghatározza a kvótákat. A programban a kutatási költségekhez való hozzájárulás ellenében lehet részt venni, ennek összege 20 000 forint + áfa. A hatóságnál további költség a 10 000 forintos eljárási díj.

 

Fontos tudnivalók a résztvevők számára

  • A megfigyelés a február 15-éhez legközelebb eső szombattól 12 héten keresztül folytatódik, a mintagyűjtés február 15-étől április 30-áig tart, az utóbbihoz szükséges eszközöket február végéig adják át a megyei koordinátorok a résztvevő vadászatra jogosultaknak. (A fel nem használt eszközöket szintén a koordinátornak kell visszajuttatni.)
  • Minden elejtett példány része a kutatásnak, éppen ezért minden madárból kell mintát szolgáltatni!
  • A megfigyelési pontoknak egymástól legalább 1,5 kilométerre kell lenniük.
  • A megfigyelés és az elejtés csak a megfigyelési ponton, illetve annak legfeljebb 500 méteres körzetében történhet.
  • A mintagyűjtést csak a vadászatra jogosult által megbízott, a megfigyelésben is részt vevő személyek végezhetik.
  • A mintagyűjtési tevékenységet továbbra sem lehet vadászati lehetőségként értékesíteni.
  • Amennyiben a vadászatra jogosult a monitoringgal kapcsolatban vállalt feladatokat nem teljesíti, vagy azokat nem szabályosan hajtja végre, akkor a mintagyűjtést a vadászati hatóság – a kutatóintézetek vagy a megyei koordinátor jelentése alapján – időszakosan korlátozhatja, vagy teljes egészében megtilthatja.

 

Kapcsolódó dokumentumok (kattintson a letöltéshez!)

A megállapodás mintája

A hasznosítási kérelem mintája

Eljárásrend a megfigyelésekhez és a mintagyűjtésekhez

 

A megyei koordinátorok és elérhetőségeik

Baranya megye
Gondos Gyula (
+36-72/332-354; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Bács-Kiskun megye
dr. Szigethy Béla (+36-76/418-800; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Békés megye
Zuberecz Tibor
(+36-66/321-234; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Tóth Á. Dénes
(+36-46/504-125; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Csongrád megye
Komoly Tamás
(+36-62/423-645; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Fejér megye
Haas Béla
(+36-30/936-3172; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Győr-Moson-Sopron megye
Orbán Henrik
(+36-96/618-692; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Hajdú-Bihar megye
Papp Zoltán
(+36-52/417-447; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Heves megye
Kovács István
(+36-36/517-123; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Komárom-Esztergom megye
Nagypál Zoltán
(+36-30/239-4932; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Nógrád megye
Dikasz Tamás
(+36-32/412-875; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Főváros és Pest megye
Nagy István
(+36-1/311-9608; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Somogy megye
Kemenszky Péter
(+36-82/526-288; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Plavecz János
(+36-42/314-962; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Jász-Nagykun-Szolnok megye
Kasuba András
(+36-56/514-180; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Tolna megye
Király István
(+36-74/512-224; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Vas megye
Kenesei István
(+36-94/500-324; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Veszprém megye
Baracskay Lajos
(+36-88/422-298; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Zala megye
Győrvári Attila
(+36-92/599-440; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)