Ukrajnában a Legfelsőbb Tanács ötszörösére növelte az erdők szennyezéséért járó büntetést. 254 képviselő támogatta az erről szóló törvényjavaslatot.

A törvényjavaslat előírása szerint, az erdők szennyezéséért ötszörös pénzbírság jár. Ezen kívül, a törvényjavaslat további szabályokat állít az erdőpusztítás ellen. Elfogadásával az ukrán jogszabályok összhangban lesznek a nemzetközi megállapodásokkal: ritka állatfajok és növények, valamint élőhelyük védelme, orvvadászat elleni harc – számol be a Golos.ua ukrán hírportál.
Korábban írtuk, hogy keményen büntetnék a fenyőfák kivágását Ukrajnában.
Az Ukrán Legfelsőbb Tanács egy olyan törvénytervezetet jegyzett be, melynek értelmében, a téli időszakban illegálisan kivágott fákért járó pénzbírságot alaposan megnövelnék – jelentette a Petro Porosenko Blokk (BPP) frakciójának sajtószolgálata.

2016 decemberében körülbelül egy millió fenyőfát vágnak ki évente Ukrajnában, többségét illegális módon.
Körülbelül 10 év kell ahhoz, hogy egy fenyőfa másfél-két méter magassá nőjön. A mostani büntetés nem arányos a természetnek okozott kár mértékével, jelenleg 85 hrivnyától 204 hrivnyáig terjed a pénzbírság az illegális fakivágásért.
A bírság a civil lakosság esetében 510-680 hrivnyát, a hivatalnokok esetében 680-850 hrivnyát tenne ki – magyarázta Dmitro Holubov a törvényjavaslat szerzője, az elnöki frakció képviselője.
Holubov biztos abban, hogy a törvényjavaslat elfogadása elősegíti a környezetvédelmet, s csökkenti az illegális fakivágások mértékét.

Forrás: Kárpátinfo