A gyógynövénygyűjtés főszezonjában megélénkült az idegenforgalom Erdélyben, a 700 méter magasan húzódó felcsíki falvak határában, ahol szerencsés esetben a neves biológus, Macalik Ernő igazítja útba a természetbúvárokat.

Az elmúlt évtizedben 40 százalékkal csökkent az afrikai zsiráfpopuláció nagysága az emberi tevékenység, orvvadászat és a háborús konfliktusok miatt egy természetvédelmi szervezet szerint.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kék vércse-telepein (Kardoskúton, a Csanádi-pusztákon és Cserebökény térségében) javában tart a kirepülés előtt álló kék vércse fiókák gyűrűzése. Egy új módszernek köszönhetően néhány idős madár lábára is gyűrű kerül.

A legtöbben a kertbe betelepülő rovarokat némi ellenszenvvel fogadják, csúnyák, zümmögnek, pusztítják a termést, belemásznak a kint hagyott szörpöspohárba, és hasonló gazságokat követnek el, ráadásul annak ellenére, hogy viszonylag kevés ízeltlábú támad emberre, a többség a csípésektől, szúrásoktól is fél.

Hópárduccal találkoztak a hegyen

A fenyegetett fajok számának növekedésére figyelmeztet a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) aktualizált vörös listája, amelyen több mint 73 ezerre nőtt a felsorolt fajok száma, és közülük több mint 22 ezret fenyeget a kihalás veszélye.

A kutyák képesek külön kezelni saját érdeklődésüket és gazdáik érzelmeit - derül ki az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport legújabb tanulmányából.

Afrika leghosszabb vadállatvonuló útvonalát, több ezer zebra ötszáz kilométeres éves vándorlását dokumentálták kutatók - közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF).