A 6-os számú főúton Kakasd és Szekszárd között közlekedett egy kisteherautó 2017. május 10-én 8 órakor, amikor egy szarvas a jármű elé ugrott. A járművezető az ütközést nem tudta elkerülni, az állatot elgázolta.

A szarvas a teherautó szélvédőjének csapódott, ami ennek következtében betörött. Az utastérbe szóródó üvegszilánkok miatt a jármű utasa megsérült, a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték. A baleset következtében anyagi kár is keletkezett.

A 63-as számú főúton Szedres közelében közlekedett egy személygépkocsi 2017. május 10-én éjfélkor, amikor egy őz féktávolságon belül a jármű elé ugrott. A jármű vezetője az ütközést nem tudta elkerülni, az állatot elgázolta. A baleset következtében anyagi kár keletkezett.

A 65-ös számú főúton is vadelütés történt 2017. május 11-én hajnali 4 óra körüli időben. Tamási és Szakály között egy őz egy személygépkocsi elé ugrott, a járművezető fékezett, de az ütközést nem tudta elkerülni, az állatot elgázolta. A baleset következtében anyagi kár keletkezett.

A rendőrség arra kéri az autósokat, hogy lakott területen kívül is vezessenek fokozott óvatossággal! Bármikor az útra tévedhet egy vad, még akkor is, ha nincs elhelyezve vadveszélyre figyelmeztető közlekedési jelzőtábla.

A vadelütések legnagyobb része az esti szürkülettől a reggeli időszakig történik, mivel a vadállatok ebben az időszakban aktívabbak. A veszélyes útszakaszokon a jelzőtábla figyelmezteti a sofőröket. Ezeken az útszakaszokon különösen fontos a sebesség megválasztása. Alacsonyabb sebességnél csökken a személyi sérülés kockázata, és általában az anyagi kár mértéke is kisebb.

Ha a vad az úttestre téved, meg kell várni, míg az állat átkel az úton, valamint számítani kell egymás után több állat felbukkanására is.

Nincs nap vadbaleset nélkül Somogyban. A rendőrség május 11-i tájékoztatása szerint Marcali külterületén egy őzbakot ütött el egy gépkocsi, az M7-es autópályán pedig két vadbaleset is történt: mindkét alkalommal őz ugrott a jármű elé. Személyi sérülés nem történt, jelentős anyagi kár keletkezett.

Forrás: Police