madarkorhaz meglott sasHazánk legritkább ragadozómadara egy parlagi sas került be a napokban Hortobágyra a Madárkórházba.

Feltehetően söréttel lőtték meg, ezért bal szárnya több helyen eltörött. 2018.04.09-én egy földön lévő, repülni nem tudó, sérült parlagi sasról (Aquila heliaca) érkezett bejelentés, Sajóvámos határából. A Mályi Madrámentő Állomásra, mint a legközelebbi mentőhelyre vitték a madarat, ahonnan még az nap este Hortobágyra került. A sas kezelése és röntgenezése során kiderült, hogy a madár bal szárnya törött és a törés közelében egy beékelődött sörétszem található. A sörét méretéből és a törések elhelyezkedéséből ítélve valószínűleg erdei szalonka vadászatához használt söréttel lőtték meg a parlagi sast.

A sas meglövése után sérülése miatt nagy távolságra nem tudott elkerülni, mert röpképtelenné vált, gyalog pedig alig pár száz métert tehetett meg. A parlagi sas egyike kiemelkedő természeti értékeinknek. Európai állományának mintegy kétharmada Magyarországon fészkel, így fennmaradásában a hazai természetvédelem felelőssége igen hangsúlyos. Hazai költőállománya 200 pár körülire tehető, a fészkelési, és általános elterjedési területébe Sajóvámos környéke beletartozik. Fokozottan védett, egyedének eszmei értéke 1 millió forint.

Forrás: Madárkórház Alapítvány