hosegA rendkívüli hőség nemcsak az embert viseli meg, hanem a vadállományt is.

Ezekben az időszakokban biztosítani kell számukra a vízkészletet, amelynek mennyiségét csökkenti a kánikula. Ezért ebben az időben a vadásztársaságoknak is akad pluszmunka.

– Nincs ok aggodalomra, jól tűrik a hőséget a gímszarvasok meg a vaddisznók, kiváltképp, ha dagonyázhatnak. De a többi itt élő, zárt téri vadtenyészetre fogott faj is ellenáll a kánikulának, feltéve, hogy friss vízzel és lédús takarmánnyal gondoskodunk komfortérzetük egyensúlyáról – mondta a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpontjának, ismertebb nevén a Bőszénfai Szarvasfarmnak az ágazatvezetője.

Nagy János jelezte: Közép-Európa egyik legjelentősebb állományában 1500-nál is több gímszarvas, 300 vaddisznó, 200 dámvad, 150 muflon, 50 őz, illetve több tucat háziállat tartásáról kell gondoskodnia a gazdaságnak. Mint mondta, volt elég csapadék, a helyi záporok, zivatarok nyomán kizöldültek a legelők, így kedvezőek a feltételek az éppen aktuá­lis munkákhoz. Természetesen oda kell figyelni, hogy minden állat védhesse magát a kánikulától, a szarvasoknak meg a vaddisznóknak dagonyázóhelyeket kellett kialakítani, hogy hűsíthessék magukat és védekezhessenek a vérszívók ellen.

A 30 fok körüli melegben minden állat a 3-5 fokkal hűvösebb, árnyékos, légmozgásos helyeket keresi. Az emberrel ellentétben egyébként a szőrmés jószágok teste nem tartalmaz verejtékmirigyeket, ezért szükséges, hogy az egész testfelületüket le tudják hűteni.

Forrás: Magyar Idők