vamos1A dunántúli megyék szarvasállományával felveszi a versenyt immár a beregi táj is.

Katonás sorrendben várta sok-sok trófea az érdeklődőket az elmúlt szombaton Vámosatyán, a Bockerek Vadásztársaság vadászházának udvarán. Itt rendezte meg ugyanis, immár ötödik alkalommal a Felső-Tisza Vidéki Vadgazdák Szövetsége az idei gím- és dámtrófeamustrát.

Óvni a természetet

A Nimród Vadászkürt Kvartett zenés üdvözlése után a Vásárosnaményi Férfi Kar tagjainak ajkán felcsendült a Vadászhimnusz, majd Papp Krisztián református lelkész megáldotta a vadászokat és a trófeákat, miközben a szeretetre, a hűségre, a békességre és a mértékletességre hívta fel a figyelmet.

A vendégeket a rendezvény házigazdájaként Kiss B. Zoltán, a Felső-Tisza Vidéki Vadgazdák Szövetségének elnöke köszöntötte.

– Egyre kevesebb az olyan terület a Földön, amelyet még nem alakított át az ember. A jelenlegi trend nem a természetnek kedvez, éppen ezért fontos emlékezni és emlékeztetni arra, hogy a természet törvényeitől nem lehet eltérni. A vadász élményre vágyik, örömet nyújt neki a természet szépsége, ezért a természetet óvni kell – mondta a szövetség elnöke. – A vadászszenvedély ősidők óta bennünk él. Hiszem és vallom, hogy a Kárpát-medence értékei közé tartozik a magyar természet szépsége és a magyar vadgazdálkodás.

Elmondta gondolatait dr. Tilki Attila, a térség ország­gyűlési képviselője is. Mint kiemelte, olyan térségnek a képviselője, amely vadban gazdag. A közeli települések vezetői is jártasak a vadászatban, így aztán nem lehet azon csodálkozni, hogy például Barabás és Beregsurány polgármestere is próbál némi tudást átadni a honatyának a vadászat alapjaiból – osztotta meg személyes élményeit dr. Tilki Attila, majd így folytatta: – Részt vettem én is a vadászati törvények megalkotásában, de a vadászok legnagyobb támogatója, lobbizója a parlamentben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki egyben az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, így lelkes szervezője a 2021-es vadászati világkiállításnak.

Bővelkedik kincsekben

A trófeamustrát Bajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára nyitotta meg, aki beszédében a vadászbarátságra helyezte a fő hangsúlyt.
– Egy térséget a legjobban megismerni a vadászokkal lehet. Vonzó helyszín a Felső-Tisza vidéke, amely bővelkedik kincsekben. Az első helyre tenném az itt élő emberek erejét, hitét, vendégszeretetét, barátságát. Aztán itt van az a vadregényes környezet erdőkkel és csalitosokkal, amelyek kiváló élőhelyet jelentenek a vadállatoknak. Szólni kell még a fatemplomokról, a haranglábakról, az egyéb értékekről: a pálinkáról, a lekvárról.

Lelkiismeretesen végzik a munkájukat

Az elmúlt szombaton, Vámosatyán megrendezett trófeamustra jó alkalmat nyújtott arra, hogy elismeréseket adjanak át a kiváló munkát végzett vadászoknak. A Magyar Vadászati Védegylet díjait Pechtol János ügyvezető elnök adta át, aki az elismerések átadása előtt hangsúlyozta, hogy a trófeamustra a vadászok ünnepe. A Felső-Tisza vidéke kiváló adottságokkal rendelkezik, s a trófeák azt bizonyítják, hogy ezt ki is használják a vadászok. Szólt arról is, hogy milyen sok munkába kerül, míg egy ilyen kiállításra eljut a trófea. Szükség van a hivatásos vadászok fáradhatatlan munkájára, akik rengeteg takarmányt hordanak ki az etetőkbe, s szükség van arra a szakértelemre is, amellyel kiválasztják a terítékre hozandó bikákat.

– Vannak, akik többet tesznek a jobb eredményekért, őket ki kell emelnünk, s munkájukat el kell ismernünk – jelentette ki Pechtol János.

Elismeréseket adott át Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja is. Beszédét egy régi bölcsességgel kezdte, amely szerint a vadászatra az időjárás vagy alkalmas, vagy igen alkalmas. Mint mondta, ez a megállapítás érvényes a trófeamustra idejére is: lehet alkalmas, vagy igen alkalmas. A kormánymegbízott köszönetet mondott mindazoknak, akik aktívan részt vesznek az eredményes vadgazdálkodásban.

Elismerések

A Nimród vadászérem: Szécsi Attila, Balla István, Kósa Gyula;
A Magyar Vadászatért érdemérem: Zán József;
A gróf Nádasdi Ferenc emlékplakett: Napkori Erdőgazdák Zrt.

Forrás: Szon