Nyomtatás
Találatok: 862
pusztavacs1Nagy várakozás előzte meg a Pusztavacsi dámbarcogás során elejtett dámbikák kiállított trófeáinak szemrevételezését a NEFAG Zrt. Pusztavacsi Erdészeténél.

A szakemberek és érdeklődők népes részvételével megtartott hagyományos seregszemlén a környező területek vadászatra jogosultjai és a NEFAG Zrt. több mint 95 dámtrófeát helyeztek a terítékhelyen felsorakozó feldíszített tartóoszlopokra.

A rendezvényen megjelenteket a vadászat kezdetét jelző kürtszót követően Hatos Tamás erdészetigazgató köszöntötte, majd Dégi Zoltán, a NEFAG Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg a szemlét.

Az izgalommal teli várakozás eredője, mint ahogy azt Dégi Zoltán vezérigazgató is elmondta a szokatlan, rapszodikus időjárás volt, amely mind mennyiségében mind minőségében jelentősen befolyásolta idén az elért eredményeket.

– A kicsit rendhagyó körülmények ellenére, azonban jól sikerült a barcogás. Hatvanegy vendégünk számára (két kivétellel), eredményesen zárult a vadászat, trófeával távozhattak a vadászterületről – mondta Dégi Zoltán, aki köszönetét fejezte ki a személyzet áldozatos, kitartó munkájáért, külön megköszönve a társgazdálkodók együttműködését, annak érdekében, hogy a térség dámgazdálkodásának eredményei bemutathatók legyenek.

A trófeaszemle jelentőségét dr. Bitay Márton Örs, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára méltatta. Beszédében kiemelte, hogy két ok miatt a pusztavacsi trófeamustra egyedülálló az országban. Egyrészt azért, mert a NEFAG Zrt. felismerte az ugyanazon területen gazdálkodó, környező vadászatra jogosultakkal való együttműködés jelentőségét, ezzel megelőzve a törvényi szabályozásban rögzített tájegységi szintű gazdálkodási szemléletet, és kialakította a térség vadgazdálkodóinak egységes, a NEFAG Zrt.-nél meglévő magas színvonalú szemlélet mentén történő dámgazdálkodást.

Másrészt fontos megemlíteni, hogy az egységes szemléletbe beletartozik az a magas színvonalú szolgáltatás is, amelyet a jelentős árbevételt eredményező külföldi vendégvadászok vadásztatása megkövetel. Az Agrárminisztérium minden forrást rendelkezésre bocsát annak érdekében, hogy a vadgazdálkodás és vadászat magas színvonala megmaradjon és tárcán belül is nagyon fontos marketingszerepet betöltő ágazat szakmai színvonala emelhető legyen. „A 64%-os érmestrófea-arány tükrözi azt a kiemelkedő szakmai tevékenységet, amelyet a NEFAG Zrt. folytat, és amelyet a magántársaságok gazdálkodók körében is szeretnénk megerősíteni azon szakmai támogatással amelyet a tájegységi fővadászok részéről biztosítunk” – mondta Bitay Márton Őrs.

Az állami erdőgazdaságok fontos feladata lesz, hogy a közelgő Trianoni békeszerződés 100 éves évfordulójára összegyűjtsék azokat az erdő- illetve vadgazdálkodási szempontból fontos dokumentumokat, tárgyi emlékeket amelyek felhasználásával megemlékezhetünk a Magyarország számára méltatlan helyzet kialakításáról (erdeink és vadgazdálkodási kultúránk, vadállományunk jelentős részének elvesztéséről), méltó módon fejet hajtva elődeink munkája előtt, figyelmeztetve utódainkat a történtekre, előremutatást adva – a jelenlegi határok megtartásával – a Kárpát-medencei magyarság új egységének megteremtésére – hangsúlyozta az államtitkár.

A szemle folytatásaként Fehér Sándor, a NEFAG Zrt. termelési és kereskedelmi vezérigazgató-helyettese a hagyományos agancsbemutató technikai részleteit ismertette. Elmondta, hogy két új elemmel bővül a bemutató.

Egyrészt a vadászok részéről adott objektív értékelésen felül a jelenlevők számára a legjobban tetsző trófeát szubjektív szavazással (kis fakorong agancs mellé helyezésével) lehetett megválasztani az év trófeájának (így emlékezve a hasonló módon megválasztott, az 1910-es Bécsi Világkiállításon díjnyertes pusztavacsi dámtrófeára).

Másrészt, mozgalmasabbá téve bemutatót, a NEFAG-os trófeákat korcsoportokba rendezve, illetve a társgazdálkodók trófeáit a korábbiakban kialakított rendszer szerint bővítve egy általános, az ezévi tapasztalatok ismertetésével tárják a szemlélők elé.

Ezt követően megkezdődött a konkrét bemutató ahol az agancs mellett álló kísérő vadász röviden ismertette a kilövés körülményeit és az elejtéshez fűződő élményeit, esetenként barátságos, mosolyt fakasztó, vagy megható gondolatait.

Az érmesek aránya 64% volt (NEFAG Zrt.), ezen belül 11 db arany-, 12 db ezüst- és 16 db bronzérmes trófea került elismerésre a bírálat során. A vadászatok érzelmi töltete, hangulata azonban mindenképp kiemelendő. Feltétlenül fontos ennek hangsúlyozása és további erősítése. A szemle ismét jó tanulságokkal szolgált, a minőségi gazdálkodás folyamata tovább folytatódik térségi szinten is – zárta a rendezvényt a vezérigazgató-helyettes.

„Jellemzően a 2018 évi barcogásra, a trófeasúlyok átlagos értéke a tavalyi évhez képest nem csökkent, de a nagy tömegű trófeák elmaradtak. Tavaly 14 db, az idén 5 db volt a 4 kg feletti trófeák száma. Az egész barcogás törvényszerűségek nélkül zajlott, intenzitásában, a helyszínek váltakozásában is jelentős eltérések voltak tapasztalhatók.” – összegezte az eredményeket Fehér Sándor.

A szemle a Pipacs Vadászkürt Együttes vadászat végét jelző kürtszignáljának elhangzásával ért véget.

Forrás: Nefag