Nyomtatás
Találatok: 456
mezfogyasztas kampanyA Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának kutatói, ipari partnerek bevonásával 2015-ben méhcsaládokra alapozott biomonitoring rendszer fejlesztésébe kezdtek.

A környezeti monitoring rendszer működésének első tapasztalatairól konferenciát tartottak 2018. november 14-én az Egyetem Ligneum Látogatóközpontjában. A konferencia a Köztársasági Elnöki Hivatal támogatásával valósult meg.

Méheket több évtizede használnak környezeti terhelések megfigyelésére. Napjainkra a technikai lehetőségek fejlődésének köszönhetően egyre szélesebb körben vonnak be méhcsaládokat a környezeti hatások értékelésébe. Jellemzően két irány látszik kialakulni: egyrészt a méhcsalád életjelenségeivel összefüggő paraméterek (aktivitás, mortalitás, kaptár hőmérséklet, páratartalom, stb.) valós idejű (real-time) megfigyelésén és vizsgálatán, másrészt pedig a méhek által gyűjtött és termelt különböző anyagok (nektár, virágpor, propolisz, viasz) vizsgálatán alapuló monitoring.

A GreenBee projekt célja, hogy méhcsaládok segítségével vállalati, ipari környezetben is megbízhatóan, viszonylag alacsony költségek mellett adatokat szolgáltassanak a partner vállalatok környezeti teljesítményének értékeléséhez. A vizsgálatok során számos környezetet terhelő anyag jelenlétét tudják kimutatni, így pl. adatokat szolgáltatnak PAH, BTEX, VOC vegyületekre, nehézfémekre és egyéb környezetszennyező anyagokra vonatkozóan.

A méhcsaládok egész évben a vizsgálandó területen élnek, számukra készített és telepített kaptárakban. A megfelelő helyre telepített méhcsaládok jól jelzik a partner vállalatok elkötelezettségét a környezet védelme iránt, s kiváló lehetőséget nyújtanak különböző társadalmi aktivitások szervezéséhez is. A vállalati méhészeteket meglátogató óvodás, iskolás, vagy akár felnőtt csoportok nem csak a méz ízével és a kaptár illatával gazdagodva térnek haza, hanem jó hírét viszik a vállalati környezetvédelem egy szép példájának is.

Forrás: ForestPress