vadetetesAz állatok téli takarmányáról a helyi vadászegyesület gondoskodik, a kihelyezett etetőkben bőséges táplálékkal készülnek a vadak számára.

Faragó János, elnök, Kanizsa Vadásztársaság, Magyarkanizsa: „Megkezdtük a téli etetést, a vadak téli etetését. Általában amivel etetjük, az szemes takarmány, kukorica, azt per pillanat ötezer kilót biztosítottunk. Emellett indulásnak, ha hidegebb lesz, tehát intenzívebben kell, hogy etessük, akkor táppal etetjük, koncentráttal, granuláttal, ami kimondottan vadnak van készítve, azt úgy vesszük, és ha hó esik, akkor megy a here.”

A helyi vadászturizmushoz nagyban hozzájárul a megfelelő téli etetés is – mondta el a fővadász, Dušan Nićiforović. Az etetés sok állatot érint, például a fácánokat, nyulakat, őzeket, vaddisznókat. A községben ezek mellett rókát, sakált és vadmacskát is lehet néha látni.


Dušan Nićiforović elmondta: „A téli etetés addig tart, amíg szükség van rá. Amíg hó van, nagy hidegek vannak, attól függ, akár márciusig is, március végéig is van, amikor etetünk. Például tavaly nagy hideg volt márciusban, akkor etetünk kétszer, háromszor hetente, és hordjuk az ennivalót a vadnak.”

A vadak etetése több szempontból is fontos. Egyrészt azért van szükség rá, hogy a vadak megfelelő állapotban és jó kondícióban vészeljék át a téli hónapokat, másrészt pedig így tudják távol tartani őket a mezőgazdasági területektől, és a vadászok helyben is tudják tartani az állományt.

Forrás: Pannon RTV