vadkar 2 emA Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet és az Erdészeti Tudományos Intézet szakmai közreműködésével országos gazdatájékoztató rendezvénysorozatot szervez az új vadkárfelmérési útmutatóról.

A vadászati törvény és annak végrehajtási rendeletei a gazdálkodói érdekképviseleti szervezetek hatékony érdekérvényesítési tevékenységének is köszönhetően készült el. A törvény a földhasználók érdekeit szolgálva szabályozza a mező- és erdőgazdálkodási vadkárok fogalmát, az érintett felek feladatait a vadkárok megelőzése érdekében, valamint a vadkárigények érvényesítésének feltételeit és eljárásrendjét.

A megváltozott szabályozás gördülékeny gyakorlati alkalmazásának egyik legfontosabb feltétele, hogy a vadkár összegének megállapítása szakmailag megalapozott és országosan egységes elvek mentén történjen. Ennek előmozdítása céljából az Agrárminisztérium felkérésére, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint az Országos Magyar Vadászkamara kezdeményezésére az érintett erdészeti, mezőgazdasági és vadgazdálkodási tudományos műhelyek, egyetemek szakértőiből álló munkacsoportok elkészítettek egy új vadkárfelmérési útmutatót a mezőgazdasági, valamint az erdei vadkárok meghatározására. Az Agrárminisztérium ígéretet tett arra, hogy az útmutató egységes alkalmazása hivatalosan is el lesz rendelve.

Annak érdekében, hogy az új szabályozás, illetve az új vadkárfelmérési módszertan a gyakorlatban is megfelelően alkalmazásra kerüljön, fontos az érintettek tájékoztatása. Ebből a célból a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az útmutatót készítő munkacsoportok szakmai közreműködésével országos tájékoztató rendezvénysorozatot szervez az alábbi időpontokban és helyszíneken:

– 2018. december 6. Sárvár (a meghívó elérhető ide kattintva)
– 2018. december 11. Kecskemét (a meghívó elérhető ide kattintva)
– 2018. december 12. Nyíregyháza (a meghívó elérhető ide kattintva)

A rendezvényeken való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a meghívókban szereplő linken keresztül lehet. A rendezvényeken minden érdeklődő megtisztelő jelenlétére számítunk!

Fotó: Gribek Dániel

Forrás: NAK / erdo-mezo.hu

0
0
0
s2smodern
powered by social2s