Nyomtatás
Találatok: 487
erdelyikopoMéregkereső kutyák további képzéséről írt alá megállapodást az agrártárca, a rendőrség és a madárvédők képviselője.

A három szervezet ezzel igyekszik visszaszorítani a védett és fokozottan védett madarakat veszélyeztető mérgezéseket.
Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a bejelentése felidézte, hogy a 20. század elején még bevett szokás volt a madarak szervezett és szisztematikus pusztítása, de később a természetvédelem erőteljesebb megindulásával ez a folyamat lassan leállt. Az ezredfordulón viszont újraindult.

Erre adott választ 2012-ben az Európai Unió által is támogatott Helicon Life+ program, amelynek a keretében sikerült megkezdeni az első méregkereső kutya kiképzését. A kutyás projekt akkor még újdonság volt, és a projektek előtt nem sikerült bíróság elé vinni, sőt sokszor még felderíteni sem a hasonló ügyeket - mondta Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója.

A programnak hála 450 madármérgezéses eset vált ismerté, amelynek nagy része védett fajokat érintett
2016 végére már több felderítés is a bíróság elé került és született felfüggesztett börtönbüntetés is.
A sikeres projektet tavaly PannonEagle LIFE néven folytatták, és tovább bővült a résztvevők köre a környező országokkal. Az osztrák, szerb, cseh és szlovák szakemberek a magyarokkal közösen dolgoznak a parlagi sasok megőrzéséért és a mérgezések visszaszorításáért.

A madármérgezések egyszerre több bűncselekményt is magukba foglalnak, így például az orvvadászatot, az állatkínzást és a méreggel való visszaélést, ezért fontos a rendőrségnek az ilyen esetek visszaszorítása, megelőzése - mondta Balogh János országos rendőr-főkapitány.

Forrás: MTI