gemesi preparatorLátványos kompozícióval vett részt idén a FeHoVán az EB-ezüst­érmes nagykanizsai preparátor, Gémesi Tamás.

A FeHoVán illik jelen lenni mindenkinek, aki a szakmában számít: aki nincs ott, az gyakorlatilag nem is létezik. Ezt érzékelte Gémesi Tamás is, amikor tavaly kihagyta a rendezvényt.

– Közel húsz éve járok a FeHoVára, 2018 azonban kimaradt, mert nevezni akartunk egy jelentős preparátorversenyre Salzburgba. Aztán annyi munkánk lett, hogy se a versenyre, se a kiállításra nem jutottunk el. Egyszer nem voltunk ott, és máris jöttek a telefonok, hogy mi van velünk, talán már nem is működik a cég? Valójában addig is minden évben felvetődött bennem, megéri-e elmenni, mert egy ilyen kiállításon részt venni nem kis költséggel jár. Nos, a tavalyi tapasztalatom után azt mondom: nem szabad kihagyni egy évet sem. Fontos a kapcsolattartás a régi és a leendő ügyfelekkel, amire ez jó alkalom.

A szakember a mostani kiállításra többek közt egy 2017-ben, megrendelésre készült látványos kompozíciót is elvitt, amely egy zebrát elejtő oroszlánt ábrázol. Gémesi Tamás megerősítette, ami a látványból amúgy is sejthető: nem hétköznapi preparátumról van szó.

– Egyik ügyfelem keresett meg, hogy van egy zebrája és egy oroszlánja Afrikából, Zimbabwéból, ezekből csináljak mutatós kompozíciót. Rengeteg ismeretterjesztő filmet, könyvet, magazint, fotót néztünk meg, amíg rátaláltunk erre a jelenetre. Megmutattuk az ügyfélnek, ő pedig rábólintott. Ezután pontosan meg kellett tervezni az egészet, maga a munka fél éven át tartott.

Nemcsak az állatok bőrét kellett kikészítenünk, hanem a testük felépítéséhez használt purhabsablonokat (amire ráhúzzuk a preparált bőrt) is teljesen hozzá kellett alakítanunk a mozdulatoknak megfelelő anatómiához, részleteiben kidolgozni az izomzatot, mert ilyen sablon nem létezik. S mivel a zebra egy lábon áll, az egészet acéllal merevítettük ki, hogy elbírja az oroszlán súlyát is.

A magántulajdonban lévő kompozíció szétbontható: az oroszlán leemelhető, s a zebrát is ki lehet venni a talapzatból. Körülbelül 150–170 kilogrammos, tehát nemcsak méreténél, de súlyánál fogva se könnyű mozgatni.

Forrás: Zaol