Nyomtatás
Találatok: 771
gazdaforumok veszpremA Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezete ,,Gazdatájékoztató fórumsorozat” címmel három helyszínre hívta össze a földtulajdonosokat.

Február 19-én Veszprémben, 20-án Pápán és 27-én Devecserben is több szakmai előadás várta az érdeklődőket.

A fórum résztvevői tájékoztatást kaptak az Agrár Széchenyi Kártya hitelkonstrukcióiról a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tolmácsolásában. Sokak számára hasznos volt Boros Zsanett adószakértő, könyvvizsgáló előadása az őstermelői adózás 2019. évi változásairól. Ugyanígy számos, a mindennapi életben is hasznos ismeretanyagot kaptak a résztvevők az alapvető tűzvédelmi szabályokkal kapcsolatban, különös tekintettel a gépszemlékre, szabadtéri tüzekre, veszélyes áruk szállítására. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat minden helyszínen a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyi előadója ismertette. Az agrotechnika és növényvédelem aktuális feladatairól Sümegi Zsolt szaktanácsadó tartott nagyon érdekes és aktuális tájékoztatót.

Kiemelt témakör és talán az egyik legnagyobb érdeklődésre tartott számot a ,,Teendők a vad által okozott mezőgazdasági károkkal kapcsolatban” témakörben megtartott előadás. Mivel mindegyik helyszín más és más vadgazdálkodási tájegységet érintett, ezért a témakörben a területileg illetékes tájegységi fővadász tartott tájékoztatót. Az előadás elsődleges célja az volt, hogy segítse elő a vadászatra jogosult és a gazdálkodók együttműködését a vadkárok megelőzése, illetve a kialakult károk rendezése tekintetében.

További fontos cél volt, hogy felhívjuk a gazdálkodók figyelmét arra, hogy milyen alapvető jogaik és kötelezettségeik vannak a vadkár megelőzéssel kapcsolatban. A témakör alapját a hatályos jogszabályi előírások adták, természetesen kiegészítve számos gyakorlati tapasztalattal.

A témával kapcsolatban több hozzászólás volt a gazdálkodók részéről illetve záporoztak a kérdések is a fővadászok felé. Sajnos sok esetben előjöttek személyes sérelmek is, de a felszólalások többsége mindenképpen tanulságos és előremutató volt. A legtöbben a vadkármegelőzés gyakorlati megvalósításáról kérdezték az előadókat illetve több eljárásbeli hiányosságra is felhívták a figyelmet.

Sarkalatos kérdés a vadkárelhárító berendezések (villanypásztor, kerítés stb.) megépítésének valamint üzemeltetésének felek közti megoszlása, amiben nagyon eltérő gyakorlatok alakult ki, és elsősorban a helyi sajátosságok, egyéni megállapodások a mérvadóak.

Mindegyik helyszínen nagy volt az érdeklődés, olyannyira, hogy Pápán az utolsó pillanatban még a helyszínt is változtatni kellet, hogy mindenki elférjen.

Összességében elmondható, hogy mindenképp hasznos volt a fórum, amit a jövőben is folytatni kell. Nekünk vadászoknak keresni kell a gazdálkodókkal történő együttműködés lehetőségét, mert hosszú távon csak így érhetünk el eredményeket a vadkárok békés rendezésében. Ha a gazdálkodó azt látja, hogy van esély erre az együttműködésre, ő maga is másképp fog hozzáállni a vadkáros ügyekhez. Köszönet a NAK helyi szervezetének, hogy a fórum megszervezésével elősegítette a közeledést vadászok és a gazdálkodók között.

Forrás: OMVK