Nyomtatás
Találatok: 576
altato11Hargita Megye Tanácsa Tájgazdálkodási Munkacsoportja felkérésére szakemberek a Hargita megyei vadgazdálkodóknak tartottak bevezető képzést, amelyen bemutatták az altatólövedékes fegyvert és használatát.

Fontos szakembereink ilyen irányú képzése, mert ez hosszú távon akár életmentő is lehet egy ember–medve konfliktusban, mindkét fél számára!

Hivatalosan is megalakult az elnöki rendelet aláírásával Hargita Megye Tanácsa tájgazdálkodási munkacsoportja. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke méltatja a két egyetem – a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Biológia és Geológia Kar, valamint a Sapientia EMTE – együttműködését a megyei tanáccsal.

A Tájgazdálkodási Munkacsoport ajánlására április 3-án a megyeházán a brassói Erdészeti Kutatóintézet (ICAS) munkatársa, George Sârbu erdőmérnök, nagyvadkutató tartott előadást mintegy húsz Hargita megyei vadgazdálkodási szakembernek a medve elkábításának és befogásának módszereiről, és az ehhez szüksége eszközök használatáról. A kutatóintézet a továbbiakban segítséget nyújt egy regionális medvestratégia kidolgozásához, amelynek része a medvével kapcsolatos sürgősségi esetekben való helyi közbelépés.

A cél idővel olyan térségi szakértőcsapatok létrehozása, amelyek rövid idő alatt, direkt módon közbe tudnak lépni problémás helyzetekben, a helyismeretüket és tapasztalatukat használva, anélkül, hogy más megyéből kellene kiszálljon egy erre szakosodott szakképzett személyzet, ugyanakkor a károk megelőzésében is tudnak segíteni a helyi lakosságnak. Szintén a Tájgazdálkodási Munkacsoport tevékenységének keretében április 8-án kerül sor a következő nagyragadozó platform megbeszélésre a Sapientia egyetemen.

Forrás: borbolycsaba.ro