valtoztatastKözös küldöttközgyűlést tartott a Békés megyei Vadászszövetség és az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Békés megyei Területi Szervezete a Gál Ferenc Főiskolán, szerdán.

Elsőként a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott köszöntötte a megjelenteket. Takács Árpád kiemelte, a vadászat komoly hozzáadott értéket képvisel többek közt a megye turizmusában, és gasztronómiájában is. Hozzátette: az idei a vadászat éve lesz Békés megyében, ezzel kívánják az érintettek közelebb hozni a vadászatot a kicsik és a nagyok számára egyaránt. Mint elhangzott, a tervek szerint mindezt többféle rendezvény és program segíti majd elő.

A gyűlésen dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektorának felvezetésében bejelentették, hogy egy olyan technikusi felnőttképzést kívánnak megvalósítani, amelyben kétéves oktatást követően a jelentkezők mint hivatásos vadász végeznek. A tervek szerint ez a képzés már idén elindulhat megyénkben.

Hrabovszki János, az OMVK megyei elnöke elmondta, a jelenlegi vadásztársasági működési forma lényegében ugyanúgy működik, mint évtizedekkel ezelőtt, ezen pedig szükségszerű változtatni. Az elképzelések szerint hamarosan néhány, a jövőbeli működést vázoló modellt mutatnak be a vadásztársaságok számára. Hozzátette, mindezek mellett mostantól a kamara megyei honlapján folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket a helyi, vadászattal kapcsolatos aktualitásokról.

A közgyűlésen a vadászati tevékenységekkel kapcsolatos adózási kérdésekről is szó esett, e mellett az afrikai sertéspestissel kapcsolatban is információk hangzottak el.

A megjelentek egy olyan vadriasztószerről is felvilágosítást kaptak, mellyel elkerülhető a vadkár. Az elmondottak alapján az anyagot a földeken kell elszórni, mely egy állati aminosavat tartalmazó műtrágya, és olyan illatanyagot bocsát ki magából mely távol tartja az állatokat a kezelt területtől. Ráadásul a hektáronkénti költség sem túl magas, nagyságrendileg pár ezer forint.

Az előadások után a küldöttek a napirendi pontokban meghatározott 2018-as beszámolókat, valamint a vadászszövetség, és a megyei vadászkamara idei költségvetési tervét tárgyalták meg.

Forrás: Beol