Nyomtatás
Találatok: 568
medvetamadas medvefogakKét medvetámadás történt tíz nap alatt az erdélyi Maros megyében, ezért is szervez több településen helyszíni terepszemlét az illetékes prefektus. Vadászokkal, erdészekkel, polgármesterekkel tanácskozva keresik a megoldást.

A Szászrégen melletti Idecsen egy pásztorfiút sebesített meg a nagyvad, a Görgény völgyében pedig a fák kijelölésével foglalkozó két szakembert támadott meg a medve. Utóbbi két férfi szerdán egy erdésszel volt a terepen, és azokat a fákat jelölték meg, amelyeket az elkövetkezőkben ki kell vágni. Az egyik férfinak a combjába harapott bele a vad, majd el akarta vonszolni, a másikat pedig a hátán karmolta meg. Az erdész ezúttal megúszta… Mindkét áldozat kórházi ellátásra szorult. A történtek nyomán Mircea Dușa, Maros megye prefektusa összehívta a sürgősségi eseteket felügyelő bizottságot, és egyebek mellett elrendelte, hogy több helyszínen egyeztessenek majd a szakértők a helyi polgármesterekkel, vadászokkal, erdészekkel. A prefektus tudatta, a megye több területéről jeleztek vadkárokat, és több helyen a medve garázdálkodott. „Maros megye érintett részein a polgármesterekkel, vadászokkal és erdészekkel találkozunk, átbeszéljük, hogy mik a teendők annak érdekében, hogy a vad ne okozzon kárt a gazdaságokban és ne veszélyeztessék az emberek életét. Elismételjük a vadásztársaságoknak, hogy milyen iratokat hogyan kell kitölteniük, ha egy medve kiemelését akarják igényelni” – hangoztatta Mircea Dușa.

Máthé Károly, az erdőőrség vadkárokkal foglalkozó szakembere, aki részt vett a prefektussal való első találkozón, a Székelyhonnak elmondta, a medvetámadások miatt – de egyébként is – szoktak hasonló kiszállásokat szervezni. Ezeken ismertetik azokat a lépéseket, amelyeket meg kell tenni, ha egy ragadozó veszélyezteti a települést. Mint elmondta, fontos tudnivaló, hogy a polgármesteri hivataloknak szerződést kell kötniük a vadásztársaságokkal, másképp utóbbiak nem tudnak beavatkozni egy-egy vadtámadás esetén, s nem használhatnak lőfegyvert az adott településen. Az erdőőrség szakemberétől megtudtuk, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest az év első három hónapjában nem nőtt jelentősen a támadások, károkozások száma. Ez azt jelenti, hogy idén is ötvennél több juhot és harminc kecskét pusztítottak el a vadállatok, főként medve, de farkas is garázdálkodott a Maros megyei gazdaságokban. A prefektus által elrendelt találkozókat az elkövetkező héten Szászrégenben, Ratosnyán, Nyárádszeredában, Segesváron és Radnóton szervezik meg.

Forrás: Székelyhon.ro