Nyomtatás
Találatok: 750
barot1Kitettek magukért az I. Erdővidéki Vadász–Horgász Találkozó szervezői: változatos, sokakat vonzó programot állítottak össze szombatra, remek ételek falatozásával jótékonykodni lehetett, a kézművesek és az őstermelők gazdag kínálatának köszönhetően pedig a kirakodóvásár is gazdag volt.

A szervezők azt ígérték, jövő esztendőben megismétlik a sikeres eseményt.

A vadászok és horgászok zászlóik alatt, az egyesített fúvószenekar által kísérve vonultak fel Barót főterén. A megnyitót Lázár-Kiss Barna András, Barót polgármestere tartotta, a vadászok részéről Bálint Csaba, a horgászok képviseletében Albert Egon mondott beszédet, majd Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója üdvözölte a sportembereket és az erdővidékieket. A felszólalók mindannyian hangsúlyozták: tisztelni kell a halat-vadat s annak környezetét.

A református templom előtti parkolóban felállított üstöknél tizenhárom vadhúsból főző és négy halászlevet készítő csapat tagjai kezdtek el sürgölődni, a szomszédjukban felhúzott nagy sátorban pedig a sikeres vadászatok eredményét lehetett megtekinteni – a falakat róka- és farkasgereznák, medvebőrök borították. Nem hiányzott a vaddisznó, a szebbnél szebb őzbak- és szarvastrófeák, de akváriumban halakat is lehetett csodálni.

A rendezvényen három tudományos előadást tartottak. Dr. Fodor József vadbiológus Apróvad-gazdálkodási lehetőségek Erdélyben, Weithaler Walter halbiológus Fenntartható halászat Erdővidéken, Demeter László biológus Vadgazdálkodás és természetvédelem együttműködése Székelyföldön címmel érte­kezett.

A színpadon Kelemen Attila előtt vonultak fel a környék legszebb vadászkutyái. A közismert marosvásárhelyi állatorvos (és volt politikus) szólt a fajták kialakulásának történetéről, jellegzetességeikről és használhatóságukról, valamint dicsérte az ebeket láthatóan jól tartó gazdákat is.

A kirakodóvásáron a friss zöldségtől a süteményig, a méztől a horgászkellékig mindent meg lehetett találni. Az árusok csak az időjárásra panaszkodhattak – az égbolt folyamatosan borús volt, néha eltévedt esőcseppeket is érezni lehetett –, de a forgalomra nem.

Nagy siker volt a főzőverseny. Bár díjakat osztottak – a szakácsok büszkén vették át az elismerő okleveleket –, az igazi nyertesek a finom falatokat kóstoló emberek voltak, a jövőben pedig azok a gyermekek lesznek, akik az ételjegyek értékesítéséből származó bevételből felszerelt játszótéren játszhatnak.

Kovács Antal és Albert Egon szervezők elmondták: a találkozó ötletének megszületésétől kezdve hat ember – Weithaler Walter, ifj. Fehér Zoltán, Bálint Csaba és Ráduly Róbert voltak a társaik – két hónapi munkájára volt szükség ahhoz, hogy célt érjenek. Igyekeztek úgy dolgozni, hogy mindenkit megszólítsanak, és nyitott szívvel jöjjenek el a hagyományteremtő szándékkal életre hívott találkozóra. Úgy vélték, a kialakult jó hangulat önmagáért beszél és bizonyítja: az erdővidékiek számára fontos rendezvény született.

Forrás: 3szék.ro