Nyomtatás
Találatok: 618
birosagOrvvadászatban bűnösnek találta, az állatkínzás vádja alól viszont felmentette a bíróság azt az idős hivatásos vadászt, aki 2016-ban engedély nélkül helyezett el hattyúnyak csapdát egy lajosmizsei erdőben, a csapdának viszont áldozatul esett egy gazdájától elkóborolt kutya.

Az ítélet szerint – mint azt a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivője, dr. Sárközy Szabolcs elmondta – a 75 éves, hivatásos vadász foglalkozású férfi a vadászati törvényt megszegve egy általa készített, rókák elfogására kialakított hattyúnyak csapdát helyezett el 2016 novemberében egy lajosmizsei ingatlanon (nem a saját vadásztársasága területén). Mindezt az illetékes vadásztársaság és az ingatlan tulajdonosának beleegyezése nélkül tette, ez pedig orvvadászatnak számít.
Pár nappal később egy férfi a szomszédos vadászterületen szabálytalanul, póráz nélkül sétáltatta nagytestű keverék kutyáját. Az ebet a csalifalat a csapdához csábította, odafutott, de ez lett a veszte: a vas összecsapódott és a kutya elpusztult.

– A Kecskeméti Járásbíróság álláspontja szerint nem volt alátámasztható, hogy a vádlott a kutya elpusztítására törekedett volna, másrészt pedig nem volt a terhére róható, hogy a közeli vadászterületen, póráz nélkül sétáltatott kutya elszabadult és a csapdába esett. Ezzel előre számolnia nem kellett. A vadászt gondatlanság terhelte a kutya elpusztulása tekintetében, azonban az állatkínzás – a törvény értelmében – csak szándékosan követhető el – mondta el dr. Sárközy Szabolcs.
A bíróság nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott idős korát és büntetlen előéletét, ezért nem szabott ki büntetést, hanem két évre próbára bocsátotta a férfit.

Az ítélet ellen az ügyészség fellebbezett, hogy a bíróság a vádlott bűnösségét az állatkínzás vonatkozásában is állapítsa meg. A pert másodfokon a Kecskeméti Törvényszék tárgyalja.

Mi minősül orvvadászatnak a Btk. szerint?
Aki
a) vadászterületen vadászatra való jogosultság nélkül, illetve idegen vadászterületen vadászként engedély nélkül vad elejtésére vagy elfogására irányuló tevékenységet végez,
b) külön jogszabályban meghatározott, a vadfaj valamennyi egyedére kiterjedő vadászati tilalmi idő hatálya alá eső vadfaj egyedét ejti vagy fogja el,
c) külön jogszabályban meghatározott tiltott vadászati eszközzel, tiltott vadászati módon vagy kíméleti területen vad, illetve fokozottan védett vagy védett gerinces állat elejtésére vagy elfogására irányuló tevékenységet végez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Forrás: Baon