facankakasÁllatvédő aktivisták mintegy 9000 fácánt engedtek szabadon a sokat vitatott módszerekkel dolgozó Heath Hatcheriesból Angliában, de rossz vége lett az akciónak: az állatok a hirtelen stressztől, majd a rájuk leselkedő veszélyektől valószínűleg szinte egytől egyig elhullottak.

A Nagypénteken zajló akció után a létesítmény egyik ügyvezetője pár száz méterrel arrébb 200 állat holttestére bukkant, valószínűleg a többiek sem jártak sokkal jobban – írja a The Times.

Az Animal Liberation Front (Állatfelszabadító Front) aktivistái úgy gondolták, hogy jót tesznek a fácánokkal azzal, hogy szabadon engedik őket. Elvágták a kerítést, a védőhálókat, és a közeli erdős területre engedték ki a madarakat.

Az állatokat tenyésztésre használták, majd vadászat céljából adták tovább később – ennek akarta elejét venni a csoport. Az állatok nagy része nagyjából tíz hónapos tenyészállat volt, 180 egyedes csoportokban tartották őket 30 négyzetméteres területen.

Néhány állatot sikerült megmenteni, de nagyjából 9000 pusztulhatott el a hirtelen jött stressztől, a dehidratációtól vagy a ragadozók miatt. Az állatok szárnyát visszavágják, így nem tudnak repülni, a csőrüket pedig összepeckelik, hogy ne tudják egymást csipkedni, így táplálkozni sem képesek maguktól.
Az ALF célja kétségkívül nemes volt, hiszen a Heath Hatcheriest már nagyon sokszor perelték be, és rengeteg vizsgálat is folyik ellenük, mert embertelen körülmények között, zsúfoltan tartják összezárva a madarakat. Viszont nem néztek utána rendesen annak, hogy ezek az állatok hogyan élnek, ezért a biztos halálba küldték őket.

Forrás: 24