nyir4Őzbaktrófea-mustrát rendezett szombaton a nyírteleki Királytelek Vigadóban az OMVK Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete.

Az őzállományt tekintve Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a második legjobb terület a vadászok számára, évente mintegy 3500 példányt tudnak elejteni. A megyében 96 aktív társaság van, a hétvégén a vadgazdálkodók egyharmada mutatta be trófeáit.

Mint minden évben, az idén is megkezdődött hazánkban április közepén az őzbak vadászati idénye. Már maga a dátum is sokat és sokszor vitatott a szakmai körökben. Tény, hogy ilyenkor nincs teljes pompájában az agancs, hiszen az augusztusi üzekedéskor kell, hogy igazán szép legyen. Ilyenkor a territóriumfoglaláshoz „csak” a használhatósága számít. Ehhez viszont április elejére, közepére a bakok letisztítanak, tehát a vadászatuk is megkezdhető.

Tőkeerős külföldiek

– Tény, hogy a kis takarás miatt a vadászat tavasszal a legegyszerűbb, és a főként külföldi vendégkör nem akar egy egész hetet áldozni egy-két bak elejtésére. Sőt, ma már egy nap nem is egyet, hanem lehetőleg többet is szeretne meglőni a hozzánk látogató vendégvadász. A gazdasági kényszer nagy, így a bakok 60–70%-át alig egy hónap alatt terítékre hozzák ebben a tavaszi időszakban a vadásztársaságok. Ráadásul többnyire ilyenkor esnek a nagy bakok, hiszen a külföldiek kellően tőkeerősek ezek megfizetéséhez – mondta Fazekas Gergely, az OMVK megyei szervezetének titkára.

Van tehát miből válogatni már a májusi agancsmustrán is, volt bőven látnivaló május 11-én Nyírteleken a Királytelek Vigadóban. Csupán az nehezíti a helyzetet, hogy a vendégek kis túlzással már aznap este el akarják vinni a trófeát, amikor terítékre került. Ez viszont már nem ilyen egyszerű. Minden őzbakot le kell bíráltatni a megyei vadászati hatóságnál. A 400–500 grammos agancsokkal nincs is túl nagy gond, azonban egy 600, ne adj’ Isten 700 gramm feletti trófea bírálata már nem olyan egyszerű feladat. Nem azért, mert más lenne a mérési technikája, mint egy kisebb agancsnak, hanem itt már nem elég a megyei bírálóbizottság szava.

Keresztmetszet a vadgazdálkodásról

Hagyomány már a megyében a trófeamustra. A tavalyi év után ismét Nyírtelek adott otthont a őzbaktrófea-mustrának. A szervezésben részt vett még a Királytelek Vadásztársaság, a Nyíregyházi Új Erő Vadásztársaság, valamint a helyszínt felajánló nyírteleki önkormányzat.

Május 11-én, szombaton, már reggel hét órakor megkezdődött a szorgos munka a Királytelek Vigadóban, hogy a tíz órai nyitásra a helyükre kerüljenek a trófeák. A köszöntő gondolatok elhangzása után már közelebbről is meg lehetett tekinteni az agancsokat, valamint fel lehetett eleveníteni az elejtés a körülményeit.

A mustra keresztmetszetét adja a megyei vadgazdálkodás eredményességének. Az éles szemű és tapasztalt vadászok azonnal meglátják, hogy az egyes vadászterületek milyen minőségű agancsokkal érkeztek a kiállításra.Forrás: Szon
0
0
0
s2smodern
powered by social2s