Nyomtatás
Találatok: 505
patak matra korenb2019kA zsenge tavaszi erdő lassan mélyzöld színre vált, a tavaszi virágok üde színfoltjai fokozatosan elhalványodnak, még az akácfa fehér fűzérét is nagyrészt leverte az eső.

A sok csapadék és viszonylag nagy pára azonban kedvez a gombának. Szegfűgomba, csiperke borítja a réteket, legelőket, a hegyekben pedig előbújtak az első vargányák.

Aktuális vízállás – Ilona-völgy
A Mátrában egy hónapban több mint 200 mm eső hullott. A csapadékos idő miatt a hegyi patakok megduzzadtak, helyenként kiléptek medrükből. A parádfürdői Ilona-völgyben tegnap balesetveszélyes helyzet alakult ki, de a helyi erdész kollégák elhárították a vészt. A patakot visszaterelték a medrébe, így az Ilona-völgy környéki turistautak újra járhatók. Azonban kérjük a kirándulókat, hogy a felázott, csúszós ösvényeken csak fokozott figyelemmel, megfelelő felszereléssel túrázzanak!
Előzetes felmérések alapján az ár a műtárgyakban, hidakban milliós nagyságrendű kárt okozott, de a természeti környezetben és élővilágban nem esett kár.

Nyaralás előtt tűzifa vásárlás
Ki gondol ilyenkor a téli hidegre, hóra, fagyra, hiszen az ajtónkon kopogtat a nyár, a strandolás időszaka. A tudatos vásárlók számára azonban ismert, hogy május, június hónap a legalkalmasabb a tűzifa vásárlásra!
A több hónapja kitermelt és hasított fák nedvessége, így súlya is lecsökkent, ami a mázsára vásárolt tűzifa esetén fontos tényező. Szerezze be most a téli tüzelőjét az EGERERDŐ Zrt. egri Tűzifaudvarán, ahol 06.30-ig akcióval várjuk a kedves vásárlókat!

Kisvasutak
Hétvégén érdemes kisvasútra szállni, hiszen minden helyszínen csodálatos látványban lehet részünk. A Mátravasút szalajkaházi vonalán a Szén-patak megemelkedett vízszinttel fodrozódik. Szilvásváradon a Fátyol-vízesés fehér hullámai a kisvasút végállomásától pár száz méterre megcsodálhatók. Felsőtárkányban pedig beindult Vörös-kő-völgyi időszakos forrás és a héten lehullt sok csapadéktól még magasabbra emelkedett.

Forrás: Egererdő Zrt.