Nyomtatás
Találatok: 643
bkvp medveKocsiból kiszállva fotózták vagy vihorászva etették keksszel a lehúzott ablakon át a jókora barna medvét, amelyik egy főúton mászkált Erdélyben.

Pedig ezzel az állat vesztét is okozhatják.
Gyakran kerülnek elő érdekes felvételek a medvék városok körüli ténykedéséről, egy jókora példány tavaly fél Magyarországot is átszelte. Az erdélyi Bálványosfürdő közelében a kocsik között néhány napja feltűnt egy maci, de a magyar turisták nem éppen kulturáltan viselkedtek.
– A terepjárótúránk után megláttuk, hogy az előttünk álló kocsiból hosszú perceken át dobálnak különböző édességeket az állatnak – magyarázta a Borsnak Szin János medvepásztor, aki több medvelest is üzemeltet a turistáknak a környéken, ahol biztonságban, a saját természetes közegükben lehet megcsodálni a mackókat.
Az emberek csalogatják magukhoz élelemmel a medvéket, aztán csodálkoznak, hogy bejár a településekre, s az embertől várják az ételt. Harminc éve sokkal több medve volt a környéken, de akkoriban elfutott az embertől, most azonban a kocsi hangjára felfigyel és odamegy, mert az emberek megtanították neki, hogy jutalmat kap érte. Bőven találna magának az erdőben, csak így sokkal kisebb energiabefektetéssel, sokkal nagyobb mennyiségű élelemhez jut. Ez a medvék vesztét fogja jelenteni – vélekedett János.

Továbbra is vadállatok
Sokszor az emberek csak jót akarnak, mégis az állatok számára a legrosszabb döntést hozzák meg. Gyakori példa, hogy a túrázás közben egy magára hagyott, újszülött őzgidára bukkannak, amit aztán magukkal visznek egy állatmentőhöz. Ezzel a legrosszabbat teszik, hiszen a legtöbb esetben, ha az édesanyja idegen, emberi szagokat érez a gidáján, már nem foglalkozik vele.

Bukott vállalkozóból lett medvepásztor
Szin Jánosnak egykor mindene megvolt, aztán súlyos agydaganat döntötte le a lábáról, és a vagyonából is kiforgatták. A valaha sikeres szentesi vállalkozóból mára székelyföldi medvepásztor lett, s megtalálta a lelki békéjét. Jelenleg a díjnyertes természetfotós, Máté Bence medveleseit üzemelteti.

Forrás: BorsOnline