tabor 0772.jpgkErdész szakemberek táboroztatták a nebulókat

A SEFAG Zrt. Turisztikai és Közjóléti Osztálya által szervezett napközis nyári tábor várta a természetet kedvelő gyerekeket 2019. június 17-21. között.
Tizenöt alsó tagozatos kisgyerek a SEFAG Zrt. turisztikai objektumaiban ismerkedett az erdő élővilágával. Három csapat: a Gímszarvasok, a Rókák és az Őzek a hét folyamán minden nap kaptak ügyességi és tárgyi tudást igénylő feladatokat, melynek eredményét pénteken összesítették a szervezők.
Első nap az Erdők Háza Látogatóközpont fogadta a táborozókat, ahol „bemelegítésképp” Dobos Ildikó vezetésével megismerkedtek az erdővel, az erdész és vadász hivatással.

Dr. Molnár Marcell, a Kaposvári Egyetem docense a hüllőkről és kétéltűekről tartott előadást és élő teknősöket, sőt óriáskígyót hozott a gyermekeknek.
A második nap már erdei környezetben, a Gyertyánosi Parkerdőben töltötték a gyerekek. Itt erdei túrán vettek részt, melyet Freller Mónika vezetett. Ismerkedtek a gombákkal, fafajokkal, ügyességi csapatversenyeken mérték össze erejüket és tudásukat. Kovács Georgina egyetemi hallgató az erdei rágcsálókról és a baglyokról tartott bemutatót, Gelencsér Piroska maori hakkákat tanított nekik.

Szerdán a Szennai Skanzenben gyógynövényekkel ismerkedtek, gyógynövénygyűjtéssel, krém- és teafőzéssel bővítették tudásukat a hagyományos gyógymódok alkalmazása terén. Délután Domokos Julianna, a Zselici Csillagpark környezeti nevelője erdei túrán a zselici rengeteg csodáit mutatta be: a zselici fafajokat, cserjéket, a talajszint élővilágát.

Csütörtökön a Csillagpark épületében Dr. Mosoni László vezetésével tanulmányozták a gyerekek a meteoritok fajtáit, a Nap szerepét, keletkezésének történetét. Távcsöves bemutatón vizsgálták az egyetlen nappal is látható csillagot. Délután a Kapos Baranta Hagyományos Magyar Harcművészeti Egyesület tartott bemutatót íjászatból, bajvívásból és ostorozásból, megismertetve a tradicionális magyar harcművészeti módokat.
Az utolsó napon a Mesztegnyői Állami Erdei Vasúttal kirándultak a résztvevők. Az erdei túrán a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet erdei- és vizes élőhelyeinek flóráját és faunáját ismerték meg Gróf László és Pozsgai László vezetésével. Délután fagyizással, a tábori élmények megbeszélésével, értékeléssel és a verseny eredményének kihirdetésével zárt a tábor, szülők részvételével.
Minden gyermek oklevelet és érmet is kapott.

Forrás: ForestPress