sarkad1Idén Sarkadon rendezték meg a II. Békés Megyei Vadász-Horgásznapot, ahol főzőverseny, gasztronómiai különlegességek, trófeabemutató és még számos érdekesség várta azokat, akik ellátogattak a rendezvényre.

A megyei horgász-vadásznap egyik leglátványosabb és legérdekesebb programja a koronglövészet volt. A sportág szorosan kapcsolódik a vadászathoz, ugyanis a lövési technikák elsajátításához nyújt segítséget.

– A jó vadászok között remek koronglövők vannak, hiszen ezek a korongok tulajdonképpen a vadászati helyzeteket szimulálják. A korongok jellege, neve is kapcsolódik a vadászathoz, hiszen a nyúlkorong egy földön guruló futó, ugráló korong, ami a mezei nyúlnak a futását utánozza, vízbe beszálló a vadkacsakorong, hirtelen magasra felrepülő, messze elhúzó pedig a fácánkorong. Ezeknek a korongoknak a kilencven százaléka tehát a vadászati szituációkat utánozza – tájékoztatott dr. Szabó Zoltán, a Békés Megyei Vadászkamara Koronglövő Szakosztály elnöke.

A rendezvényen többek közt volt, vadászkutya-bemutató, de lehetett kisrókát is simogatni, továbbá gasztronómiai különlegességeket is bemutattak, például a halkolbászt, ami nyers halhúsból töltött kolbászt takar. De nemcsak ínyenc fogások voltak, sokan klasszikus ételeket készítettek.

– Sült halat csináltunk, a sülthalak között volt csuka, süllő és kárász. Ezeket csak simán tárcsán sütöttük meg besózva, más fűszert nem használtunk hozzá. Továbbá készültünk még kolbásszal, tarjával, csirkeszárnnyal és csirkecombbal is – árulta el Szarka Antal.

A Békés Megyei Vadász-Horgásznapot minden évben más-más településen rendezik meg. Idén Sarkad város vezetése ajánlotta fel, hogy biztosítja a program helyszínét.

– A szervezetetekkel való együttműködés mentén adta magát az ötlet, hogy a településünkön szervezzük meg idén a programot. Ez egy koprodukció volt, nyilván a horgászokkal, vadászokkal és a megyei kamarákkal együtt találtuk ki. Egy év telt el a gondolat megszületése óta, és lehet látni, hogy egy nagyon sikeres, több ezer fős rendezvény alakult ki belőle – tájékoztatott dr. Mokán István, Sarkad polgármestere.

Idén második alkalommal rendezték meg közösen a Békés Megyei Vadász-Horgásznapot. Az együttműködés tavaly kezdődött és a megyei kamarák hosszú távon szeretnék tovább vinni a kezdeményezést.

– Eddig is egymás mellett éltünk horgászok, vadászok, hisz’ harminc éve egy a székházunk. A székházunk felújítása kapcsán is közelebb kerültünk egymáshoz. Akkor jött a gondolat, hogy mi lenne, ha egy horgász-vadász napot tartanánk együtt. Gyomaendrődön tavaly ez kiválóan sikerült. A gyomaendrődi program után megkérdeztük egymástól, hogyan tovább. Mind a két félnek jó volt ez az együttműködés, és megfogadtuk, hogy fogjuk is csinálni a jövőben is – mondta el Hrabovszki János az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezetének elnöke.

A rendezvényen a szakmai programokon túl számos érdekesség várta a vadászat és horgászat szerelmeseit.

Forrás: Behir