Nyomtatás
Találatok: 492
z11Rekordokat sikerült megdönteni a tizenkettedik alkalommal megrendezett Országos Vadpörkölt- és Borfesztivállal, a háromnapos rendezvény ezreket vonzott a megyeszékhely belvárosába. Száztíz csapat nevezett, ami rekord.

– Látható a színvonal emelkedése, ez megmutatkozik abban, is, ahogy ezt a sok ezer embert megmozgató fesztivált megrendezték – fogalmazott Miklós Beatrix, a hévízi Hungarikum Programiroda igazgatója, aki Veress Ferenc olimpiai és világbajnok mesterséf társaságában zsűrizte a jótékonysági vadfőzés értékelésre benevezett, kéttucatnyi ételét.

– Kiemelendő és dicséret illeti, hogy a vadhús került a középpontba. Ez speciális étel, az elkészítése is különleges módot igényel, ráadásul szűk réteg fogyasztja, ezért még nehezebb ezeknek az igényeknek megfelelni. Ennek a fesztiválnak ezért az a felelőssége, ha itt a vendég finom ételt fogyaszt, kellemes élmények érik, akkor őt ezzel meg lehet nyerni a vadételeknek, márpedig ez Zala megyében különösen fontos – magyarázta.

Ez alkalommal száztíz csapat nevezett a szombati versenyre, ami rekordot jelent. A szervezők tűztérrel, poroltóval, tüzelővel és csapatonként öt kiló vadhússal járultak hozzá a sikerhez. Ahogy a receptek, a módszerek is változatosak voltak, akadt, aki gázzal hevítette a kondért, és a beharangozott esőre tekintettel az üstházak is előkerültek, mert ennek zárt tűztere garancia volt arra, hogy a láng ki ne aludjon, ha megnyílnak az ég csatornái.

Így tett a csipkeházi lakókból verbuválódott Csipkeverők csapata is. Elárulták, hogy a pénteki megnyitófelvonulást elmosó eső láttán rögvest megvették a vízálló berendezést. A főzés műveletét náluk profi, a szakács végzettségű Gerencsérné Naporovszky Klári irányította. Érdeklődésünkre a receptről csak annyit árult el, hogy dédanyáink klasszikus fűszereihez nyúlt vissza. A módszer bevált, mert félóra alatt gazdára lelt a száz adag étel. Tegyük hozzá, a többi főzőcsapat se maradt le.
Az összes vadétel elfogyott

z2

A fakanalas fieszta alkalmat adott a szakmai megméretésre is, huszonhárom csapat nevezte be ételét zsűrizésre. A szakmai értékelés alapján a vadhúsból készített csilis babbal a Göcsej Sportlövész Egyesület harmadik helyet szerzett. Az Igaz Vadászok az ezüstöt érdemelték ki az augusztusi szárnyas vadtáljukkal. Ami az ítészek elé került: fürj májjal, gombával töltve, gerle gyöngytyúktojással, vadkacsamell vörösboros aszalt szilvás mártással, pirított vargánya és zöldbabkörettel, kapros burgonyával. Az első helyen pedig a Zalaegerszegi Vadászegyesület végzett a paplanon hempergő agyas bakok nevű kreációjával. Ez pedig velővel töltött őzszeleteket jelentett lángosokon, zöldkörettel, díszítéssel.

Összesen 4,5 millió forintot sikerült gyűjteni

A Kisfaludy utcai jótékonysági főzést értékelve Balaicz Zoltán polgármester arról tájékoztatta lapunkat, hogy a rendezvényen hatszáz csapattag dolgozott, kiszolgálva több ezer látogatót. Az ötszáz forintos ebédjegyekből közel ötezer darab kelt el, és ebből 2,457 millió forint gyűlt össze. Mivel előzetesen a támogató cégek kétmillió forintot meghaladó összeget ajánlottak fel, így összesen 4,5 millió forintot sikerült gyűjteni a Zala Megyei Szent Rafael Kórházat támogató A Zalaegerszegi és a Magyar Szívgyógyászatért Alapítvány támogatására.

A jótékonysági főzés végeztével több elismerést is átadtak. Különdíjat kapott a Tungsram csapata, valamint Zalaegerszeg testvérvárosai, Barót, Lendva, Marosvásárhely, Gorizia szakácsai. A legtöbb, 249 adagot árusító Windoor-1 is különdíjban részesült. A polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult a rendezvény sikeréhez. A fesztivál részeként rendezték meg immár tizedik alkalommal a Díszpolgárok Bora címért folyó versenyt.



Forrás: Zaol / Zegtv / Zalamédia