Nyomtatás
Találatok: 702
lilahegy kilato2019Ez a Lila-hegy tetején - a KAEG Zrt. saját forrásából tavaly megépült kilátója - egy földmérési célokat szolgáló mérőtorony, egy vasbeton kupola köré épült.

Ezt a vasbeton felületet a környék bátor, tériszonytól nem szenvedő, kreatív ifjúsága grafiti felületnek használta korábban is. Ez adta az ötletet, hogy ha már úgyis előbb-utóbb telerajzolják, akkor legyenek ezek a rajzok tetszetősek, szépek, kulturáltak.

A közös ötletelés után, hogy milyen elemek kerüljenek a szürke sivár felületre, a megvalósítást Nyéki Lajos grafiti művész úrra bízták.

Szűcs Mihály tanár a panoráma képek elkészítésében nyújtott segítségét. A táblák kiválóan szemléltetik azt az érdekességet, hogy kedvező légköri viszonyok esetén, jóval messzebbre lehet ellátni a kilátó legmagasabb pontjáról, mint ami a tengerszint feletti magasságából következne.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2018. április végén avatta fel és, Kara Ákos Győr-Moson Sopron Megyei Országgyűlési Képviselő Úrral közösen adta át a nagyközönségnek a Nyúl és Győrújbarát községek határában álló Lilahegyi kilátót.
Akkor az átadó ünnepen még csak a tervek, álmok között szerepelt, hogy jó lenne, ha ez az építmény még szebb külsőt kaphatna és az is, hogy a kilátók között egyedül álló módon, éjszaka is látogatható legyen.

Jelen fejlesztés másik jelentős eleme az éjszakai díszkivilágítás. A napelemes technológia, környezetbarát módon teszi még látványosabbá a kilátót az éjszakai túrázást is bevállaló természetjárók számára.

Azt tapasztalták eddig is, hogy a létesítmény nagy népszerűségnek örvend, különösen Győrújbarát és Nyúl községek lakói körében, de annak reményében adták át most, ebben a II. ütemben elkészült fejlesztéseket a nagyközönségnek, hogy mostantól még nagyobb kedvvel választják uticélként ők is és más természetjáró emberek is!

Forrás: Kaeg Zrt.