nemetorszag2019k„Minden hiányzó fa hiányzó fegyvertárs az éghajlatváltozás ellen” - mondta Julia Klöckner mezőgazdasági miniszter. Németország hatalmas tervet készít erdőinek megmentésére.

A szerdán Berlinben tartott „nemzeti erdőcsúcstalálkozón” a német szövetségi és regionális kormányok 800 millió eurót (878 millió dollárt) ígértek Németország erdeinek újratelepítésére és felújítására. A program nemzeti elkötelezettséget képvisel - a kormány még a hadsereg segítségét is kérte - az elpusztult fák kitermelését és több mint 178.061 hektár erdő újratelepítését.

A terv néhány aggasztó igazságot tár fel a németországi erdőkkel kapcsolatban is, amelyek az ország körülbelül egyharmadát lefedik. Az erdők nem voltak ilyen veszélyes állapotban a nyilvántartás kezdete óta. Sok erdő valóban nagyon rossz állapotban van, amelyet az utóbbi években súlyosan veszélyeztetett a szokatlanul forró, száraz időjárás és a kártevő rovarok fertőzése.

A müncheni műszaki egyetem szakértőinek műholdas megfigyelése szerint, amely az erdők életképességét a zöld szín mélységén keresztül értékeli, az ország erdeinek egyharmada jelenleg nagyon rossz állapotban van. A forró, száraz időjárás a fő bűnös. 2018-ban Németország rekordszintű legmagasabb hőmérsékleteket tapasztalt, valamint az aszályt, amely februártól egészen őszig folytatódott. A fák elég gyorsan felépülhetnek az egyéves szárazság után, de a 2018 száraz évszakokat olyan évek előzték meg, amelyek szintén melegebbek és szárazabbak voltak az átlagnál, és 2019-ben egy alig hűvösebb nyár következett. Az ország erdeinek valójában nem volt esélye megerősödni.

Ez a fákat különösen veszélyeztetette. A Die Zeit hírmagazin szerint a száraz, elhalt fák felhalmozódása hozzájárult ahhoz, hogy egyedül 2018-ban 3300 focipálya méretű erdőterület szenvedett tűzkárt. Sőt, még súlyosabbá vált a helyzet a szúbogarak támadása miatt, amelyek a meggyengült fákban elszaporodtak, mivel túl szárazak voltak ahhoz, hogy extra gyantát hozzanak létre ahhoz, hogy megvédjék kérgeiket.
Ez nem csupán a vadon élő állatokat pusztítja, és elrontja a tájat, hanem sokkal nehezebbé teszi Németország számára a saját szén-dioxid-csökkentési céljainak teljesítését. Ahogy a mezőgazdasági miniszter, Julia Klöckner mondta a heti erdei csúcstalálkozón: „Minden hiányzó fa hiányzó fegyvertárs az éghajlatváltozás ellen.”

A hatalmas finanszírozás - 547 euró a német szövetségi kormánytól és a fennmaradó rész a 16 állam részéről - segítene az erdők gyógyulásában. Az a kérdés, hogy pontosan hogyan kell felhasználni ezt a pénzt, és milyen sorrendben kell az újratelepítést végrehajtani.

Egyes dolgok meglehetősen világosak. Németország erdeinek egynegyede egyetlen faj ültetvényeiből áll - általában a lucfenyőből, amelyet a faiparban használnak. A monokulturális erdők különösen érzékenyek a betegségekre. A kormány tehát úgy véli, hogy ezeket a területeket elegyes erdőként kell újratelepíteni, ahol a fajok szélesebb választéka ellenállóbb, és ez azt jelenti, hogy a károsítás kevésbé valószínű, hogy elpusztít egy egész területet. Időközben sok beteg fát el kell távolítani, de az átfogó szándék az, hogy amennyire lehetséges, sok holtfát hagyjanak a helyén, hogy az elhalt fa táplálékforrásként és élőhelyként szolgáljon a rovarok számára. Az egyik faunafajta, amelyet kevésbé bátorítanak, a szarvas. A terv rövid távon ösztönözni az állatok (már törvényes) vadászatát, hogy kevesebb száj rágja a fiatal fákat felnövekedésük előtt, amíg a gyógyulás le nem zajlik.

A tervek gyorsan változnak

Ez az új lendület nem az egyetlen nemzeti újraerdősítési terv, amelyet Észak-Európában jelenleg készítenek. Tavaly a brit kormány bejelentette az Észak-Anglia hatalmas területeinek újraerdősítési tervét. Ennek ellenére Németország megérdemli a cselekvés ösztönzését. Míg Nagy-Britannia javaslatában csak azt remélték, hogy az erdőgazdálkodás irányát évtizedek óta alakítja ki, anélkül, hogy a projekt minden szakaszára finanszírozást kellene biztosítani, Németország erőfeszítései közvetlenül a következő néhány évre összpontosítanak, és a következő tavaszi növekedési idényre egy időben hatalmas műveletet kell végrehajtani.
Néhányan azonban ennél tovább akarnak menni. A Zöld és a Szociáldemokrata Párt politikusai azt javasolták, hogy csak a környezetvédelemmel foglalkozó erdőtulajdonosok részesüljenek támogatásban, akik elsősorban a természetvédelemre, a második pedig a fakitermelésre koncentrálnak. Eközben a Németország Erdészeti Szövetsége (AGDW) javasolta, hogy teljes 2,3 milliárd eurós beruházásra van szükség, és javaslatot tett egy ipari szennyezési adó bevezetésére, amelynek bevétele közvetlenül az erdőtelepítésre irányulna. Nem egyértelmű, hogy ezeknek a javaslatoknak melyik elemét fogadják el, ám úgy tűnik, hogy konszenzus született abban, hogy a cselekvésnek messze túl kell mutatnia a szerdán elindított terven.

Felmerül az kérdés is, hogy az egészséges német erdő hogyan nézhet ki a jövőben. A szakértők azt akarják, hogy az újratelepített erdőket a természetben előforduló őshonos fajok alkossák, valamint a keménylombos, ellenálló fafajok, amelyek tűrik a forróbb, szárazabb időjárást. Még mindig nem egészen világos, hogy a változó éghajlatban melyik őshonos faj lesz a legrosszabb.

Forrás: ForestPress