Nyomtatás
Találatok: 569
trofeaszemle kaegA vadászok többségének az év legjobban várt időszaka a szarvasbőgés. Nincs olyan igaz vadász, akinek ne verne hevesebben a szíve egy közelben bőgő bika hangjára, a látványáról nem is beszélve.

A TAEG Zrt. idei trófeabemutatójára a Júlia úti vadászháznál került sor. A 14. alkalommal megrendezésre kerülő trófeaszemlén kiállított gímszarvastrófeák megcsodálására és vadászias tiszteletadásra megtelt az őszi esőben menedéket nyújtó kétszáz fős sátor.

Elsőként dr. Jámbor László vezérigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Ábrahám István vezérigazgató-helyettes ismertette a 2019. évi szarvasbőgés eredményeit. A szeptemberi időjárás kedvezett a szarvasbőgésnek és a vadászatnak, hiszen nem voltak forró napjai, a főbőgés idején egy hidegfront következtében lecsökkent a nappali hőmérséklet, így nem csak a hajnalok voltak hűvösek.

A kedvező időjárásnak is köszönhetően szeptember 30-ig a Síkvidéki Erdészet területén ötvenöt, a Soproni Erdészet területén négy szarvasbika került terítékre. A Síkvidéki Erdészet lebírált trófeáinak átlagsúlya 6,51 kg, az érmesek aránya 67,3%. Trófeabírálaton tizenöt trófea kapott ezüstérmet, huszonkettő bronzérmet.

A Soproni Erdészet négy lebírált trófeájának átlagsúlya 8,51 kg, az érmesek aránya 100%. A Síkvidéki területen a legnagyobb tömegű trófea a bírálaton 9,42 kg, míg a soproni területen a legnagyobb trófea kerek 9,00 kg tömegű volt. Az átlagosnál magasabb átlagsúly, a magas érmes arány, valamint a 8,8 év átlagos kor mind azt mutatja, hogy az idei szezonban érett bikák kerültek terítékre. Ez is bizonyítja, hogy van értelme az ígéretes bikák évek óta tartó kíméletének. A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. célja egy jó minőségű, jó korosztályeloszlású, fenntartható gímszarvasállomány. E cél elérése elképzelhetetlen lenne kiváló szakértelmű hivatásos vadászok nélkül.

Ábrahám István vezérigazgató-helyettes megköszönte a szakszemélyzet áldozatos munkáját és különösen családtagjaik támogató segítségét. Továbbá köszönetet mondott a vadászvendégeknek és a rendezvényt támogató EGY A TERMÉSZETTEL Nonprofit Kft-nek. A vadászházban lehetőség volt Sosztarich Krisztián természetfotós képeiből összeállított vetítés megtekintésére, amely a vadászterületen készült képekkel színesítette a trófeaszemlét. (Fotók: Sosztarich Krisztián)

KÉPGALÉRIA

Forrás: Tagert