zalaerdo trofeaszemleImmár 18. alkalommal rendezték meg a Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgyi Erdészete területén lévő vadászháznál a hagyományos trófeaszemlét, ahol 114 gímszarvas trófeáját láthatta a közönség.

Rendhagyó módon kezdődött a vadászati rendezvény, hiszen a program kezdetén köszönetet mondtak dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érseknek, aki mintegy húsz éven át aktívan vett részt a Sohollári-völgyben megrendezett zalai vadászati évadnyitók sikeres megrendezésében, illetve munkásságával hozzájárult a zalai vadászati hagyományok megerősítéséhez. A Vadászkamara aranyérme kitüntetést dr. Nádor László, az Országos Magyar Vadászkamara Zala megyei területi szervezetének elnöke adta át dr. Márfi Gyulának.

A továbbiakban Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója ismertette a szeptemberi szarvasbőgés tapasztalatait, a terítékre került gímbikák trófeabírálati adatait.

– A szezon korán kezdődött, már augusztus 20-a táján jelentések érkeztek, hogy erős szarvasbőgés tapasztalható vadászterületeink különböző részein – kezdte Rosta Gyula. – Így a hozzánk látogató vadászvendégek már szeptember első hetében kitűnő feltételek mellett kezdhették meg a vadászatot. A vendégellátottságunk is jó volt, a vadászok az összes elejtési átlagos arányszámnál magasabb terítékadatokat produkáltak. A 121 vendég összesen 151 bírálatra került bikát hozott a terítékre.

Ebben ez évben eddig területünkön 178 gímbika került terítékre, ebből 151-et küldtünk trófeabírálatra, míg most a szemlén 114-et állítottunk ki. Az aranyérmes bikák száma huszonöt, 49 lett ezüst-, 35 bronzérmes, az érem nélküliek száma negyvenkettő. Az érmes trófeák átlagsúlya 8,82 kilogramm, ami az elmúlt huszonöt év átlagát tekintve a legmagasabb.

A vezérigazgató elmondta: három gímbika trófeasúlya haladta meg a 13 kilogrammot. A legnagyobbat (13,7 kg) a márki területrészen ejtették el.

– Néhány éve a társaság területét mintegy tízezer hektárral csökkentették – tette hozzá Rosta Gyula. – Területünk így is összefüggőnek tekinthető, mintegy 52 ezer hektáron folytatunk vadgazdálkodást. Munkánk eredménye évről évre ezen a trófeaszemlén nyomon követhető. A Zalaerdő Zrt. és a többi erdőgazdaság kiemelt feladata, hogy a környezetükben lévő vadgazdálkodóknak példát mutassanak, ezáltal a 2021-ben megrendezendő vadászati világkiállítás alapgondolatát, a fenntartható természethasználatot és a vadászat ügyét méltóképpen és hitelesen tudják képviselni.

Forrás: Zaol